Fujifilm X-S1 is bridge-camera met grote sensor

jesse kraal 4670 0
Fujifilm heeft een nieuwe bridge-camera getoond. Veel details zijn nog niet bekend, wel weten we dat de camera 26x optische zoom heeft en over een opvallend grote sensor van 2/3-inch beschikt. Deze sensor kennen we al uit de compacte X10.

Gisteren liet Fujifilm in een presentatie weten te werken aan een spiegelloze systeemcamera. In diezelfde presentatie was ook een foto te zien van de Fujifilm X-S1, een zogenaamde bridge-camera. Grootste verassing is de relatief grote sensor.Fuji X-S1

2/3-inch sensor

De sensor van de Fujifilm X-S1 is dezelfde die je ook terugvind in de X10 en meet dus 2/3-inch. Dit is opmerkelijk groot voor een bridge-camera. De standaard in deze klasse is 1/2.3-inch, dit formaat vind je onder meer terug in de Canon SX40 en de Panasonic Lumix FZ47. Fujifilm lijkt de X-S1 dan ook iets hoger te willen positioneren en plaatst deze in dezelfde serie als de X100 en de X10.

De camera doet qua vormgeving nog het meeste denken aan een kleine spiegelreflexcamera, alleen heeft de camera in dit geval een vast objectief met 26x optische zoom. Het bereik komt overeen met 24-624mm op een fullframe-camera.

Fujifilm X-S1

Veel nog onbekend

Veel details zijn er momenteel nog niet bekend, afgaande op wat we zien beschikt de camera over een elektronische zoeker en de twee roostertjes voorop duiden op microfoons, wat zou betekenen dat de camera video kan opnemen met stereogeluid.

Het scherm lijkt kantelbaar, waarschijnlijk kun je het scherm iets naar je toe halen en om de lengte-as kantelen. Dit kennen we onder andere van Fujifilm's andere bridgecamera, de HS-20. Overigens heeft de X-S1 net als die HS-20 een objectief waarmee je handmatig in-en uit kunt zoomen. Ook zal de camera beschikken over de mogelijkheid om in raw te fotograferen, getuige het speciale knopje hiervoor op de achterzijde van het toestel.

Fuji X-S1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse