Fujifilm X-Pro1 met M-adapter, budget-Leica?

jesse kraal 2725 2
Niet alleen het formaat van de Fujifilm X-Pro1 en de Leica M9 is vrijwel gelijk, met een M-adapter van Fujifilm kun je op beide camera's dezelfde objectieven gebruiken. Hoe het handmatig scherpstellen zonder meetzoeker in zijn werk gaat, is nog niet bekend.

Fujfilm's X-Pro1 mag dan net zo groot zijn als de Leica M9, er zijn wel een aantal verschillen. Niet alleen heeft de Fujifilm een kleinere sensor, ook moet deze het zonder de meetzoeker doen, waarmee je bij de Leica kunt scherpstellen. Normaliter geen probleem met Fujifilm's eigen autofocus-objectieven, maar het gebruik van objectieven zonder autofocus wordt hierdoor een stuk lastiger.

Handmatig scherpstellen

Leica's M-vatting is een van de oudste vattingen die nog gebruikt wordt en het patent erop is vervallen. Fujifilm kan dus een adapter uitbrengen waarmee Leica-objectieven gebruikt kunnen worden op de X-Pro1 en doet dat dan ook.

Het is nu afwachten welke opties de camera biedt om het handmatig scherpstellen gemakkelijker te maken. Overigens hebben, behalve Leica, ook Konica, Zeiss, Voigtländer, Minolta en Rollei objectieven met een M-vatting gemaakt. Genoeg keuze dus. Wat de adapter gaat kosten en wanneer deze in de winkel ligt, is nog niet bekend.

Fujifilm
Fujifilm heeft de adapter al laten zien op de CP+-camerabeurs in Japan - Foto: Leica Rumors

Andere merken

De Fujifilm X-Pro1 is niet de enige camera die met M-objectieven overweg kan. Met een adapter kun je ook de meeste andere compacte systeemcamera's geschikt maken. Ricoh's GXR met A12-module is de enige 'vreemde' camera die je zonder adapter kunt gebruikem met Leica-objectieven.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Dirk B

Men heeft er weinig besef van, maar een nieuw soort van fotografie is zeer groeiende met dit soort van camera's. Ze verwijzen de logge, in het straatbeeld storende SLR's met grote, onzinnige zoomlenzen naar de schroothoop om plaats te maken voor een zeer creatieve, ad-rem fotografie, met een zeer high-end beeldkwaliteit als resultaat. Zo nieuw is dit anderzijds dan ook weer niet, het is het herontdekken van de Leica-filosofie. Ik ben zelf al een hele tijd met een X100 op pad, sindsdien blijft de zware Nikon SLR in de zak zitten en ik heb in jaren niet meer zoveel plezier aan fotografie beleefd!

afbeelding van dutch

Gewoon even wachten tot Fotodiox ze heeft gemaakt. Die hebben al een ruime sortering en zullen zeker veel goedkoper zijn. Ze werken al perfect voor m'n NEX-en met Zeiss en Voigtländer.