Fujifilm X-Pro1: Handleiding, lanceerdatum, testfoto's en prijs

jesse kraal 4667 2
In Europa moeten we nog even geduld hebben, maar Japanners kunnen zich vanaf 18 februari gaan uitleven met de Fujifim X-Pro1. Om het lange wachten wat te verzachten, speurden we het net af naar wat informatie en nieuws over de aantrekkelijk vormgegeven camera.

Fujifilm heeft aangekondigd dat op 18 februari 2012 de levering van de X-Pro1 zal starten. Helaas vooralsnog alleen in Japan, wanneer de eerste exemplaren de oversteek naar Europa gaan maken is nog niet bekend. Nog even geduld hebben dus, maar met de handleiding, een test en 24 video's van de Fuji Guys op YouTube, kun je je in ieder geval even vermaken.

Handleiding

Fujifilm heeft de Engelstalige handleiding van de X-Pro1 op haar internetsite gezet. Hierin vinden we onder andere terug dat de camera panorama's kan maken van 360 graden en met een maximale resolutie van 16 megapixels en dat hij beschikt over een 'silent mode'. Nog voordat je tot aanschaf over gaat, hoeft de bediening al geen geheimen meer voor je te hebben.

Fuji Guys

Mocht je lezen wat saai vinden en liever achter een beeldscherm zitten, dan kun je op Youtube zoeken naar de Fuji Guys. Deze medewerkers van Fujifilm Canada hebben in totaal 24 filmpjes met uitleg over de X-Pro1 online gezet, goed voor ruim anderhalf uur aan video.

Meer testfoto's

Fujifilm stelde al wat testfoto's beschikbaar, maar heeft de pagina met foto's nu flink uitgebreid. Op de Fujifilm-website vind je foto's geschoten met alledrie de objectieven. Hoge iso-waarden laat de fabrikant nog achterwege, een enkele foto is op iso 800 en 1600 gemaakt, de rest op lagere iso-waarden.

Eerste test op internet

Een Roemeense website heeft al de hand weten te leggen op een testexemplaar. Ons Roemeens is helaas niet meer wat het geweest is, maar met Google Translate valt er nog wel iets van te maken. Jammer dat de plaatjes van foto's geschoten met hoge iso-waarden, gifjes zijn. De korrelige structuur van foto's die worden opgeslagen als gif maken het trekken van conclusies erg lastig.

Camera van formaat

Fujfilm heeft met de X-Pro1 zeker niet de meest compacte csc in huis. Op camerasize.com kun je de afmetingen van diverse camera's vergelijken en daaruit blijkt dat de nieuwe Fujifilm qua formaat vergelijkbaar is met de Leica M9. Kleiner dan een dslr, maar zeker geen jaszak-formaat.

formaat

Geen officiële adviesprijs

Een officiële adviesprijs is nog steeds niet bekend, maar op internet duiken diverse prijzen op. Op Amazon Japan staat de camera in de lijsten voor 135.000 Yen, een kleine 1350 euro. Voor dat geld krijg je overigens alleen een behuizing, de objectieven kosten rond de 50.000 Yen, zo'n 500 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Flipperkoning

Op stevehuffphoto.com zie je een aankondiging om hem bij B&H te reserveren en dit voor de prijs van $1699 voor alleen de body!
Kijkend naar de prijzen van de X100 leert ons dat dit dus €1699 gaat worden!

afbeelding van Marcel R.

Goed dat Fuji verder gaat met ontwikkelen van een soort meetzoeker.
Een mooie camera, met een echte viewfinder. Jammergenoeg buiten mijn budget :-(