Dit is de Fujifilm X-M1

Fujifilm X-M1 uitgelekt, officiƫle aankondiging op 25 juni

Julian 2792 1
Fujifilm komt met een compacte systeemcamera onder de X-Pro1 en X-E1. Het budgetmodel gaat X-M1 heten, is kleiner, maar heeft geen zoeker aan boord. Officieel kondigt Fujifilm de camera op 25 juni aan, maar veel details en afbeeldingen zijn al uitgelekt.

Met de X-Pro1 en X-E1 bedient Fujifilm de hogere segmenten van de markt voor compacte systeemcamera's. Heb je minder te besteden, dan kun je bij Fujifilm terecht voor een high-end compactcamera zoals de Fujifilm X20. Daar gaat verandering in komen met de komst van de X-M1: de budget-csc van Fujifilm.

Digicame-info.com heeft de hand weten te leggen op meerdere afbeeldingen van het nieuwe toestel en somt een lijst met specificaties op, die overeenkomen met voorgaande geruchten over de budget X-camera.

Fujifilm X-M1

Geen zoeker

Het belangrijkste verschil met zijn duurdere broertjes is het ontbreken van een zoeker. De X-Pro1 heeft een hybride zoeker (optisch en electronisch) en de X-E1 een hoogwaardige elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten. Om de prijs (en het formaat) van de X-M1 omlaag te brengen heeft Fujifilm ervoor gekozen om een zoeker weg te laten bij het instapmodel. Gelukkig krijg je wel een uitklapscherm, iets dat de duurdere camera's niet hebben.

Fujifilm X-M1 display

16-megapixel X-Trans-sensor

Fujifilm gaat de X-M1 waarschijnlijk voorzien van dezelfde 16-megapixel X-Trans-sensor als de X-Pro1, X-E1 en X100S. De beeldkwaliteit uit de goedkopere camera zal in dat geval dus niet onderdoen voor de duurdere modellen.

Fujifilm X-M1 sensor
De Fujifilm X-M1 krijgt waarschijnlijk dezelfde sensor als zijn grotere broers

Wifi

Aan de wifi-afbeelding op de behuizing is te zien dat de Fujifilm X-M1 verbonden kan worden met andere wifi-apparaten zoals smartphones of tablets. Wat de mogelijkheden precies zijn is nog niet duidelijk.

Fujifilm X-M1 wifi

Klein formaat

Op Fujifilmrumors zijn afbeeldingen te zien die het formaat van de nieuwe Fujifilm X-M1 vergelijken met de bestaande modellen. Daaruit is op te maken dat het toestel ongeveer net zo compact is als de Fujifilm X20-compactcamera.

Fujifilm X-M1 vs X20

Fujifilm X-M1

16-50mm f/3.5-5.6 OIS en 27mm f/2.8 pancake

Samen met de camera komt er een nieuw objectief. De 16-50mm f/3.5-5.6 OIS zal de kitlens worden van de X-M1. Volgens de uitgelekte specificaties heeft het objectief 12 elementen in 10 groepen, met drie asferische elementen.

Het is nog even afwachten hoe het objectief presteert. Fujifilm heeft al de 18-55mm f/2.8-4, die samen met de X-E1 het levenslicht zag. Die presteert erg goed, maar heeft een prijskaartje dat flink hoger is dan de meeste kitobjectieven.

Daarnaast is een Fujinon 27mm f/2.8 pancake te zien. Door de cropfactor van 1,5x levert dat een standaardobjectief op met brandpunt van 40,5mm in fullframe-equivalent. Het objectiefje zou 23mm lang zijn en 78 gram wegen.

XF27mm f/2.8

Body, kit en dubbelkit

De Fujifilm X-M1 zal op de markt komen in het zwart, zilver en bruin. Vanaf 27 juli zou de camera beschkbaar moeten zijn. Je hebt keuze uit de losse body, een kit met 16-50mm of een dubbelkit met zowel de XF16-50mm als de nieuwe XF27mm f/2.8.

Fujifilm XM-1 bruin

Prijs?

Na het uitlekken van de foto's heeft de Fujifilm X-M1 weinig geheimen meer voor ons. Alleen is het nog niet duidelijk wat precies het prijskaartje gaat worden dat eraan komt te hangen. Eerdere geruchten spraken van een bedrag rond de 500 of 600 dollar. We zullen de officiele introductiedatum (25 juni) af moeten wachten om er achter te komen of dat ook de werkelijkheid is.

afbeelding van RHBoks

wat een grap van Fuji een M1 vlak na de introductie van de leica mini-M, de Fuji kan worden voorzien van Leica of Zeiss M objectieven en daarmee heb je een betere sensor en betere optiek voor 600 dollar