Fujifilm wil groter worden dan Nikon

Julian 1623 0
Fujifilm wil binnen twee jaar de derde plaats op de ranglijst voor cameramakers innemen. Om dat te bewerkstelligen komt er mogelijk een camera met verwisselbare objectieven, zegt Takeshi Higuchi, hoofd van Fujifilm's cameradivsie.

In een interview met Reuters zegt Higuchi dat Fujifilm mogelijk weer camera's met verwisselbare objectieven gaat maken. Een nieuwe spiegelreflex lijkt niet waarschijnlijk. Met een compact systeem zonder spiegel en met elektronische zoeker kan Fujifilm zich onder­scheiden en de concurrentie aan met de andere compacte systeem­camera's.

Fujifilm sloeg met de X100, met vast 23mm f/2 objectief, al de weg in naar het hogere markt­segment. Mogelijk komt er dus een variant van deze camera met verwisselbare objectieven.

Volgens Higuchi heeft Fujifilm zeker de middelen in huis om zo'n camera en de bijbehorende objectieven zelf te ontwikkelen. Een overname zoals Ricoh recent deed met Pentax is niet aan de orde volgens de topman.

Groeien

Momenteel staat Fujifilm op de vijfde plaats. Canon voert de lijst aan, gevolgd door Sony, Nikon en Samsung. Nog dit financiële jaar (tot maart 2012) wil Fujifilm de vierde plaats innemen. Dat zou moeten gebeuren door de verkopen met 25 procent te doen groeien tot 14 miljoen camera's. Twee jaar later zou Fujifilm groter moeten zijn dan Nikon.

Vorig jaar wist de cameradivisie net aan break-even te draaien, maar Higuchi heeft plannen om de divisie flink omhoog te werken. Dat zou moeten gebeuren door lagere productiekosten en betere marketing waardoor de prijzen van camera's hoger blijven.

Merknaam

Hoewel Fujifilm met de X100 van een zeker aanzien geniet, is het merk bij het grote publiek vooral bekend van de goedkope compactcamera's. Door met high-end modellen te komen wil Fujifilm de naam en marktwaarde van het merk verberen.