Fujifilm tweakt kleuren bij filmsimulatiemodes X-Pro 2

Fujifilm tweakt kleuren bij filmsimulatiemodes X-Pro2

PieterMolenaar 835 0
Fujifilm heeft op zijn website uitleg gegeven bij de aanpassing van de filmsimulatiemodes bij de nieuwe X-Pro2-systeemcamera. Het bedrijf zegt dat vooral bij de Velvia-modus de levendiger kleuren merkbaar zijn zonder dat er oversaturatie optreedt.

Bij de introductie van de X-Pro 2 in januari viel bij de specificaties vooral de nieuwe Acros-zwart/wit-filmsimulatiemodus op, maar Fujifilm heeft ook de al aanwezige filmsimulatiemodes aangepakt. In een interview met Imaging Resource hintte Toshihisa Iida van Fujifilm al op de aanpassingen van deze modes, maar nu heeft het bedrijf op zijn site de aanpassingen toegelicht in een blogposting.  

Meer saturatie met behoud van detail

Fujifilm heeft voor de aanpassingen aan de filmsimulatiemodes vooral gekeken naar de verschillen tussen de kleurgevoeligheid van de ogen en van hun beeldsensors. Door het gebruik van de nieuwe beeldsensor in de X-Pro2 en de snellere beeldprocessor zouden de technici van het bedrijf erin geslaagd zijn nieuwe algoritmes te implementeren die meer detail weten te halen uit de raw-bronbestanden.

De nieuwe 'demosaïcing' van de raw-beeldinformatie maakt volgens Fujifilm 'expressievere' kleuren mogelijk, zonder dat details verloren gaan door oversaturatie. Daarnaast heeft Fujifilm de compressieratio van de jpeg-engine aangepast, waardoor de bestandsgrootte toegenomen is.

X-Pro1 en X-T1 

Het Japanse bedrijf zegt getracht te hebben de nieuwe algoritmes ook te introduceren bij de voorganger van de X-Pro2, de X-Pro1, en de X-T1, maar dat dit niet mogelijk was vanwege de ontbrekende rekenkracht bij die modellen. Gebruikers hadden dan na het nemen van een foto te lang moeten wachten om het resultaat te tonen. Ook zou het op de evf en lcd getoonde resultaat niet overeenkomen met de foto op een goede pc-monitor. Fujifilm staat erom bekend regelmatig features van nieuwere modellen via firmwareupdates ook door te voeren bij modellen die al uit productie zijn.

Einddoel nog niet bereikt

Volgens de blogposting is het werk van de 'image design'-technici nog lang niet voltooid en zijn ze nog ver verwijderd van wat het bedrijf 'Ideal Vision' noemt.