Fujifilm laat teaser X-T1 zien

Fujifilm teast met X-T1, meer foto's uitgelekt

jesse kraal 4061 5
Fujifilm gunt ons wel vaker een blik op de toekomst, maar deed dat tot nu vooral met objectieven. Nu teasen ze ons met de X-T1, hun nieuwe compacte systeemcamera die op 28 januari wordt gepresenteerd. Net als Olympus kiest ook Fujifilm voor een klassiek spiegelreflex-uiterlijk.

Update: Er zijn meer foto's en specificaties uitgelekt, deze zijn toegevoegd onderaan het bericht.

Terwijl Olympus met de OM-D E-M10 vrolijk doorborduurt op het thema, komt ook Fujifilm met een op een klassieke spiegelreflex lijkende systeemcamera. Dat deze camera, vermoedelijk X-T1 geheten, er aan zat te komen was door de vele geruchten al duidelijk. Dankzij een advertentie van Fujifilm in een Japanse krant kunnen we nu ook een eerste blik op het toestel werpen.

Fujifilm Krant
Foto: photorumors.com

28 januari

Dat het niet om een foutje gaat, blijkt uit de Fujifilm X-microsite, waar dezelfde afbeelding ondertussen ook is te zien. 'Coming on January 28th' lezen we boven de afbeelding, ook daarover bestaat dus geen enkele twijfel meer. Rest nog de specificaties, volgens de geruchten krijgt de X-T1 de sensor uit de Fujifilm X-E2 en zal het toestel weersbestendig zijn.

Fujifilm X-T1

Update: Meer foto's uitgelekt

Naast de officiele teaser zijn er nu meer foto's te zien op Fujirumors.com. De nieuwe beelden geven duidelijk de formaten van de camera weer en we kunnen goed zien dat de camera een kantelscherm heeft.

Fujifilm X-T1

Volgens de geruchtenwebsite kan de camera ingesteld worden tot iso 51.200, krijgt de X-T1 een magnesiumbehuizing en beschikt de oled-zoeker over 2,36 miljoen beeldpunten met een weergavevertraging van slechts 0.005 seconde. De zoeker zou nog groter zijn dan die in de Olympus OM-D E-M1, al is het verschil klein: 0,77x vergroting voor de Fujifilm X-T1 vs. 0,74x voor de OM-D E-M1.

Fujifilm X-T1

Ook wat autofocus betreft zou de Fujifilm X-T1 hoge ogen moeten gooien. Er wordt gerept over '0,08 seconde' en 's werelds snelste autofocus. De camera beschikt verder over wifi en optioneel is een batterijgreep verkrijgbaar.

Fujifilm X-T1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Eachat

en ze hebben de aan en uit knop aan de juiste kant gezet voor rechtshandigen...

afbeelding van Arnold van Wijk

Heerlijk, een ouderwetse ISO draaiknop ipv menugestuurd, lichtmeting keuze direct beschikbaar en en zo te zien een fors oculair. Ik ben nu al fan! Als de AF echt zo snel is al beloofd gaat deze het grote broertje van mijn X-E1 worden en is het vaarwel Canon. Klein minpuntje, nog steeds geen 1/8000 sluitertijd. Met die geweldige f/1.4 objectieven icm met iso200 kom je overdag al snel in de knoei en moet je een grijsfilter gebruiken.

afbeelding van Otto

Lekker ouderwetse draaiknoppen, woehoe!

afbeelding van ReflectionsFromWithin

Ik ben nu al fan!

afbeelding van RH Boks

Fraaie camera, maar het blijft gewoon een APS-C formaat camera, maar toch.
Het ISO bereik is iets te hoog dat zou van 50 tot 6400 moeten lopen ideaal voor combinatie met snelle lensen en reductie van ruisniveau.

Dit concept zou Fuji ook in een groter formaat kunnen uitbrengen als belangrijke middenformaat speler in het verleden is er de kennis om dot concept te vertalen naar een camera met een 40x50mm sensor en 80MP CMOS.