Fujifilm stopt unieke sensor in FinePix F200EXR

Julian 485 0
Op het eerste gezicht lijkt de FinePix F200EXR een compact zoals velen. De camera heeft echter een unieke sensor onder de kap. De Super CCD EXR kan zich aanpassen aan verschillende omstandigheden.

Op de Photokina-fotobeurs in 2008 kondigde Fujifilm de nieuwe sensortechnologie al aan. Vandaag introduceert de fabrikant de FinePix F200EXR, de eerste camera met Super CCD EXR sensor.Super CCD EXR - flexibele sensor

Hoewel de F200EXR met een relatief grote 1/1.6-inch sensor is uitgerust, voorspellen de 12-megapixels op het eerste gezicht niet een camera die zal uitblinken op hoge iso-waarden. Fujifilm heeft daar echter iets handigs op gevonden; een sensor die je aan kunt passen aan de situatie. In de EXR-modus heb je keuze uit drie standen.

  • Hoge Resolutie Prioriteit (HR) voor een maximale resolutie
  • High ISO en Low Noise Prioriteit (SN) voor hoge kwaliteit met weinig licht
  • D-Range Prioriteit (DR) voor de beste contrastbeheersing


Bij voldoende licht kies je voor Hoge Resolutie Prioriteit (HR), alle twaalf miljoen pixels worden gebruikt om zo gedetailleerd mogelijke foto’s te maken. Bij weinig licht schakel je over naar de SN-stand. De sensor combineert nu twee aangrenzende pixels tot één, waardoor meer licht geabsorbeerd kan worden en je 6-megapixel foto’s overhoud met minder ruis.
De DR-stand legt de focus op dynamisch bereik. Ook in deze stand produceert de F200EXR 6-megapixel foto’s, maar nu combineert de camera de belichting van twee pixels om zo details in schaduwen en hooglichten vast te leggen die anders verloren zouden gaan.

Specificaties
Met name de sensor is vernieuwend, op andere vlakken is de F200EXR gebaseerd op de FinePix F100fd. De camera beschikt over 5x optische zoom (28-140mm F3.3-5.1), ccd-shift beeldstabilisatie, 3-inch lcd-scherm met 230.000 pixels en lichtgevoeligheid van ISO 100 tot 12800, waarbij 6400 en 12800 alleen haalbaar zijn bij verlaagde resolutie van respectievelijk 6 en 3 megapixels. In de film silmulatiemodus kunnen zes verschillende analoge films uit het assortiment van fujifilm nagebootst worden, met daarbij keuze uit Velvia, Provia, Astia, Zwart-Wit en Sepia.Grote verwachtingen
Als we Fujifilm op haar woord moeten geloven, dan wordt de F200EXR een van de meest toonaangevende camera’s die we dit jaar in deze klasse zullen zien. Dergelijke perspraatjes hebben alle fabrikanten wel een handje van, maar Fujifilm wist eerder jarenlang de norm te zetten op gebied van ruisprestaties en beeldkwaliteit in het compacte segment, met camera’s zoals de 6-megapixel F10 en F31fd.

Een adviesprijs en verschijningsdatum voor de Nederlandse markt is nog niet bekend. In Amerika verschijnt de F200EXR naar verwachting in februari in de winkels voor zo’n 400 dollar.