Fujifilm stopt met Sensia en Astia

jesse kraal 2710 5
Door de hoge zilverprijs en een teruglopende vraag naar analoge films, heeft Fujifilm aangekondigd te stoppen met een aantal van haar producten. Het is met name het assortiment diafilms dat flink moet inkrimpen.

De productie van de diafilm Sensia 200 en 400 werd al vorig jaar gestaakt. Nu de 100 iso-variant ook uit productie gaat, is het gedaan met de naam Sensia. Ook de diafilm Astia gaat vanaf maart volgend jaar compleet uit de schappen verdwijnen, Velvia en Provia blijven wel in productie.

Bij andere films zien we met vooral een inperking van de beschikbare formaten. Zo is de zwart-witfilm Neopan SS in kleinbeeld enkel nog als 24exp te verkrijgen en verdwijnt de 160NC film ten koste van de 160NS, die een iets lager contrast heeft.

Voor een exacte tabel met films waarvan de productie gestopt wordt en de door Fujifilm aanbevolen alternatieven, kun je terecht op de Japanse website van het merk. Overigens is het inkrimpen van het assortiment niet iets wat we alleen bij Fujifilm zien, ook Kodak beperkt het aantal typen film. Zo werden recent de NC- en de VC-versies van de populaire Portra-film vervangen door één film.

Fujifilm Astia

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van willem

goed nieuws!

afbeelding van Koos

Inderdaad! Het moet maar eens afgelopen zijn met dat analoge gedoe.

afbeelding van Joepie de poepie

Rare reacties hoor. Jullie hebben er verder toch geen last van dat er nog mensen zijn die het leuk vinden om met analoog te werken. Of mischien is het zo dat jullie gewoon jaloers bent omdat jullie het zelf nooit hebt kunnen doen en er ook geen snars van begrijpen.

afbeelding van Anonymous

Analoog is gewoon leuk! Dus het verdwijnen van film is jammer.
En koos (kleine k) maakt echt rotzooi, kijk maar eens! Dus die hoef je niet serieus te nemen! Die wil alleen maar zeuren...

afbeelding van Roy Bijster

Inderdaad beetje vreemde reacties. Nog altijd heeft analoge film een plek naast digitaal. Niet meer in het 35mm formaat, waarin digitaal tegenwoordig niet alleen marktleider, maar ook beter is wat betreft resolutie. Als we gaan kijken naar midden en groot formaat is film voor alsnog overwonnen, het zij in prestaties het zij in kwaliteit/prijs verhouding.