Fujifilm patenteert hybride zoeker voor dslr

jesse kraal 1700 0
Net nu Fujifilm hard aan de weg timmert met compacte systeemcamera X-Pro1, duikt opeens een patent op voor een optische zoeker die ook een digitaal beeld kan laten zien. In tegenstelling tot de X100 en de X-Pro1 gaat het om een optische zoeker zoals in een dslr.

In het patent, dat op het Egami blog verscheen, wordt een bijzondere ttl-zoeker getoond. Ttl staat voor 'trough the lens' ofwel 'door de lens'. Niet alleen hebben we de combinatie van een ttl-zoeker en een digitale zoeker nog niet eerder gezien, het roept ook vragen op over eventuele toekomstige camera's van Fujifilm.

Niet helemaal duidelijk

Helaas maakt Egami alleen melding van het patent en is het patent zelf niet terug te vinden. Helemaal duidelijk zijn de bijgevoegde afbeeldingen namelijk niet. Op de eerste afbeelding (Fig.5) zie je hoe het beeld door het objectief in de zoeker wordt geprojecteerd. Een deel van het licht wordt afgebogen via een lens of objectief naar een onderdeel onderin, nummer 21b.

Fujifilm zoeker

Het zou kunnen gaan om een autofocus-systeem, al lijkt dat bij bestudering van het tweede plaatje (Fig.6) minder logisch. Het optische beeld van het objectief wordt afgeschermd door een 'klepje', terwijl een elektronisch beeld van bovenaf wordt ingespiegeld. Er gaat echter nog steeds licht naar onderdeel 21b.

Het lijkt er in ieder geval op dat de elektronische zoeker geen live-beeld kan projecteren, maar vooral bedoeld is om foto's terug te kijken of om het menu vanuit de zoeker te kunnen benaderen. Wellicht is onderdeel 21b een externe meetsensor, die het mogelijk maakt om tijdens het fotograferen met de optische zoeker een histogram in het beeld te tonen.

Fujifilm S2


Dslr van Fujifilm?

Los van hoe het systeem nu precies in elkaar steekt, is het ook de vraag wat Fujifilm met dit patent van plan is. Zal er na jaren van afwezigheid dan weer een spiegelreflexcamera van Fujifilm op de markt komen? In het digitale tijdperk maakte Fujifilm faam met de Finepix S2, S3 en S5, allen gebaseerd op Nikon-body's maar met een zelf ontwikkelde sensor. Deze camera's stonden vooral bekend om de grote kleurdiepte, hoge dynamische bereik en de prachtige weergave van huidstinten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse