'Fujifilm komt met goedkopere systeemcamera'

'Fujifilm komt met goedkopere systeemcamera'

jesse kraal 2284 1
Fujifilm zou plannen hebben om deze zomer naast de X-Pro1 en de X-E1 een goedkopere compacte systeemcamera te introduceren. Prijzen van 550 tot 700 dollar worden genoemd in het geruchtencircuit. Ook is er wellicht een opvolger voor de Fujifilm X-S1 in zicht.

Momenteel heeft Fujifilm twee compacte systeemcamera's in het assortiment, de X-Pro1 en iets lager gepositioneerd de X-E1. Beide toestellen delen veel componenten, al moet de X-E1 het doen zonder de hybride zoeker. Hoewel de X-E1 dus de minst kostbare is van de twee, ligt de adviesprijs van 1399 euro (inclusief 18-55mm-objectief) in vergelijking met de concurrentie vrij hoog. Een Sony NEX-6 met 16-50mm-objectief wisselt bijvoorbeeld al voor 949 euro van eigenaar. Het kitobjectief van Fujifilm is echter wel een stop lichtsterker is dan die van de concurrentie.

Goedkopere csc

Op verschillende websites verschijnen nu geruchten over een significant goedkopere compacte systeemcamera met X-vatting. Op zowel fujirumors.com en photorumors.com wordt een prijs genoemd van zo'n 550 dollar inclusief objectief. Vervangen we het dollarteken voor een euroteken, dan is het toestel nog altijd ruim de helft goedkoper dan de X-E1.

Fujifilm klein
Mocht Fujifilm voor de kleine csc dezelfde designtaal aanhouden als voor de X-E1 en de X-Pro1, dan zou het toestel er wel eens zo uit kunnen gaan zien.

Grote vraag is hoe Fujifilm de kosten voor een compacte systeemcamera met X-vatting zo sterk gaat terugdringen. We vermoeden dat we dezelfde 16-megapixel X-Trans-sensor krijgen voorgeschoteld maar dat de rest van het toestel én objectief minder geavanceerd is. Wellicht laat Fujifilm een elektronische dan wel optische zoeker volledig achterwege. Daarnaast verwachten we eveneens een nieuw objectief. De Fujinon 18-55mm f/2.8-4.0 OIS is een mooi stukje glas, maar met een adviesprijs van 749 euro uiteraard te kostbaar voor een dergelijke instapcamera.

Fujifilm X-S2 op komst?

In eerste instantie waren er geruchten dat Fujifilm de kleine 2/3-inchsensor uit de X20 zou gaan gebruiken voor een compacte systeemcamera met X-vatting. Dat zou een behoorlijk grote vatting zijn voor zo'n kleine sensor. Korte tijd later lijkt het gerucht dan ook 'verkeerd opgevat'. In plaats daarvan zou Fujifilm werken aan een nieuwe camera met 2/3-inchsensor. Dat gerucht klinkt al een stuk realistischer, zo zou een X-S2 weleens aanstaande kunnen zijn. De huidige X-S1 deelt zijn 2/3-inchsensor met de X10, maar dat laatste toestel is recent opgevolgd door de X20 met een even grote maar met X-Trans-technologie uitgeruste sensor. Deze zou dus ook wel eens zijn weg kunnen gaan vinden naar Fujifilms hoogwaardige bridgecamera.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Paul Brian

Spannende ontwikkelingen en innovaties bij Fuji. Wanneer wordt het tipje van de slui(t)er opgelicht?