Fujifilm komt met 24mm f/8 'cap lens' en teleconverter voor X100(S)

Julian 3155 2
Op de CP+ toont Fujifilm een 24mm f/8 'cap lens', net als bij de Body Cap-objectieven van Olympus is het een zeer plat objectief dat op een bodydop lijkt. Ook is op de Japanse fotobeurs een teleconverter voor de X100(S) te zien die het brandpunt omtovert in 50mm-equivalent.

We hebben nog geen officieel persbericht gezien, maar uit foto's blijkt dat Fujifilm op de CP+-fotobeurs in Japan een aantal nieuwe producten toont. Bij MirrorlessRumors.com zijn foto's te zien van de 24mm f/8 'cap lens'.

Origineel is het idee niet, Olympus kwam eerst met de 15mm f/8 en recent met de 9mm f/8 fisheye Body Cap Lens. Fujifilm volgt nu met een eigen 'cap lens'. Het gaat om een 24mm f/8 die je op je Fujifilm X-camera kan schroeven. Door de cropfactor van 1,5x gedraagt het objectief zich als een 36mm f/8.

Fujifilm 24mm f/8
Foto: DCwatch

Ons Japans is niet zo goed, dus de complete specificaties zijn nog wat onduidelijk. Wel lezen we dat het platte objectiefje slechts 32 gram weegt en 16.7mm dik is. Scherpstellen kan handmatig, bovenop de 'bodydop' lijkt daarvoor een instelwiel aanwezig te zijn. Een prijs is nog niet bekend.

Fujinon TCL-X100 Super EBC

Naast de cap lens toont Fujifilm op de CP+ ook een nieuwe opzetlens voor de X100(S). Fujifilm maakte al een groothoekconverter waarmee het 35mm-objectief de beeldhoek kreeg van een 28mm-equivalent. De nieuwe TCL-X100 geeft je juist een iets langer brandpunt van 50mm, omgerekend naar kleinbeeld. De lichtsterkte veranderd niet bij gebruik van de conversielens.

Met de nieuwe teleconverter is de Fujifilm X100(S) opeens een stuk breder inzetbaar. Je kunt met de conversielenzen op 28mm, 35mm en 50mm fotograferen met het toestel. Wanneer de TCL-X100 op de markt komt en tegen welke prijs is nog niet bekend.

Fujifilm TCL-X100
Foto: Gianluca Colla, via Facebook

Update: Fujifilm UK toont de TCL-X100 nu ook op haar Facebookpagina en zegt dat de teleconverter zeker komt.

Fuji TCL-X100

afbeelding van Bert Wolbink

Ze zijn goed bezig bij Fujifilm. Ze maken kwalitatief mooie producten die steeds meer een breder publiek aanspreken!

afbeelding van Remko Janszen

Bij de 24mm f/8 'cap lens' is het instelwielte niet om scherp te stellen, want het is een fixend-focus lens…

Er zitten een aantal standaard filters in het lens weggewerkt die je met het wieltje kan verstellen. Zie de orginele text en ook de tekst op de lens zelf: 'X-mount filter in cap lens'

Hebbedingetje, voor de lol en 'portability'