Fujifilm introduceert XT-1 IR voor infrarood- en ultravioletfotografie

Julian 2143 1
Fujifilm komt met een aangepaste versie van zijn vlaggenschip, de X-T1. De nieuwe X-T1 IR kan licht met golflengtes van 380 tot 1000nm vastleggen. Dat maakt de systeemcamera geschikt voor infrarood- en ultravioletfotografie.

De Fujifilm XT-1 IR is door Fujifilm USA aangekondigd en is volgens het persbericht geschikt voor technische experts, forensisch en medisch onderzoek en de wetenschappelijke gemeenschap. De aangepaste camera is dankzij zijn gevoeligheid echter ook interessant voor fanatieke infrarood-, ultraviolet- en astrofotografie.

Fujifilm spreekt over 'infraroodtechnologie', maar geeft geen exacte uitleg over hoe dit is toegepast. Vermoedelijk heeft Fujifilm de filters die voor de cmos-sensor zijn geplaatst aangepast, zodat deze een breder lichtspectrum doorlaten.

Naast de aangepaste sensor is de Fujifilm X-T1 IR in alle opzichten gelijk aan de originele X-T1. De geavanceerde compacte systeemcamera beschikt over een 16-megapixel X-Trans II-sensor van het aps-c-formaat, een stevige magnesiumbehuizing met afdichtingen tegen weersinvloeden en een grote elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten. Fujifilm heeft nog geen afbeeldingen gepubliceerd van de X-T1 IR. Vermoedelijk is ook het uiterlijk van de camera ongewijzigd.

Eerder dit jaar bracht Nikon de D810a op de markt, een variant op de D810 met een sensor aangepast voor astrofotografie. Canon deed enkele jaren geleden hetzelfde met de EOS 20Da en EOS 60Da.

Prijs en beschikbaarheid

Fujifilm USA noemt een adviesprijs van 1699,99 dollar. Daarmee is de camera 400 dollar duurder dan de gewone X-T1. De camera is vanaf oktober 2015 verkrijgbaar in de VS. Of en wanneer de Fujifilm X-T1 IR beschikbaar komt in de Benelux is nog niet bekend.

afbeelding van Anoniem

Maar welke objectieven zijn er ook geschikt voor?