Fujifilm introduceert XF 18-55mm en XF 14mm f/2.8

jesse kraal 2099 0
Fujifilm grijpt de introductie van de X-E1 aan om ook twee nieuwe XF-objectieven te presenteren. De XF 18-55mm f/2.8-4 OIS is het eerste zoomobjectief voor de X-E1 en X-Pro1 en heeft daarnaast beeldstabilisatie. Verder is er een 14mm f/2.8.met speciale scherpstelring.

Het 18-55mm-bereik kennen we maar al te goed. Bijna alle dslr's en compacte systeemcamera's met een aps-c-sensor zijn met een dergelijk kitobjectief leverbaar. Groot verschil met deze Fujifilm is de maximale lensopening. Waar deze normaal meestal f/3.5-5.6 bedraagt, is dit bij de XF-variant f/2.8-4. Daarmee is de nieuwe Fujinon tweederde tot een hele stop lichtsterker. Omdat het diafragma van het objectief variabel is, heeft de diafragmaring geen aanduidingen meer. Wel zitten er nog altijd 'klikjes' in, op elke derde van een stop.

Fujinon 18-55m

Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 OIS

Optische stabilisatie

Daarnaast heeft de 18-55mm optische beeldstabilisatie, ook dat zagen we nog niet eerder bij een XF-objectief. Volgens Fujifilm levert de stabilisatie vier stops winst op. De XF 18-55mm f/2.8-4 OIS vormt een mooie combinatie met de Fujifilm X-E1, het is dan ook niet verwonderlijk dat deze combinatie ook als kit leverbaar wordt.

Fujinon XF 14mm f/2.8

Het tweede nieuwe objectief is een Fujinon XF 14mm f/2.8, omgerekend naar kleinbeeld geeft dat 21mm. Deze extreme groothoek heeft tien elementen in zeven groepen en levert volgens Fujifilm uitstekende scherpte van hoek tot hoek. Snel schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling doe je door de scherpstelring naar voren te bewegen. Onder de ring komt dan een afstandschaal tevoorschijn. Dit maakt straatfotografie met zonefocus een stuk eenvoudiger.

Fujinon 14mm
Fujinon XF 14mm f/2.8

Prijs en beschikbaarheid

Wat beide objectieven gaan kosten is nog niet bekend, ook is nog niet duidelijk wanneer ze op de markt komen in Nederland. Het zal overigens niet bij deze twee objectieven blijven, er staat nog meer nieuw glaswerk op de planning. Eerder gaf Fujifilm al een roadmap vrij en ook in de promotievideo van de X-E1 wordt verwezen naar de nieuwe objectieven.

Fujifilm
Deze still uit de promotievideo van de X-E1 laat er geen twijfel over bestaan, er staat nog meer glaswerk in de startblokken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse