Fujifilm introduceert de X-A3

Fujifilm introduceert de X-A3

Jasper van Bladel 2023 0
FUJIFILM introduceert vandaag de opvolger van de X-A2. De FUJIFILM X-A3 is een compacte systeemcamera met kantelbaar scherm dat zo ontworpen is dat deze uitermate geschikt is voor het maken van ‘selfies’. De FUJIFILM X-A3 beschikt verder over een 24.2 Megapixel APS-C Sensor met een standaard ISO bereik van 200 tot 6400 (of 25600 ISO verhoogde gevoeligheid). De camera kan conform de CIPA standaard zo’n 410 opnames maken op één enkele acculading.

De FUJIFILM X-A3 bevat een nieuw ontwikkelde 24.2 Megapixel APS-C sensor met een eveneens nieuwe beeldprocessor. Fujifilm zegt dat de camera zich met name op het gebied van het reproduceren van huidtinten onderscheidt. Om die reden zijn nu ook de filmsimulaties PRO Neg.Hi en PRO Neg.Std toegevoegd waardoor het totaal aantal filmsimulaties op de FUJIFILM X-A3 uitkomt op 11. De FUJIFILM X-A3 beschikt over in totaal elf filmsimulaties. Geniet van de kleurtonen die alleen FUJIFILM weet te reproduceren zoals de levensechte kleuren van PROVIA (Standaard), De levendige kleuren van VELVIA (vivid), de zachte tonen van ASTIA (soft) of kleuren die passen bij een reportage of beeldverhaal met CLASSIC CHROME. Monochroom en Sepia kleurtinten zijn ook beschikbaar.

De geavanceerde filters helpen je bij het eenvoudig produceren van creatieve effecten. Er zijn in totaal tien geavanceerde filters beschikbaar, inclusief de nieuwe Fisheye en Sterfilter naast de al bestaande effecten als Speelgoed camera, Miniatuur, Dynamic Tone voor het creëren van HDR effecten, Pop Color voor speciale kleureffecten, Soft Focus, High Key, Low Key, en Partial Color.

Ergonomie

Door gebruik te maken van twee commando draaiknoppen kun je eenvoudig met je duim het diafragma, de sluitertijd en belichtingsmogelijkheden aanpassen. Vaak gebruikte functies zoals witbalans, continu opname mogelijkheid en zelfontspanner kunnen worden toegewezen aan de beschikbare programmeerbare functietoetsen. Hierdoor is het niet noodzakelijk om voor deze wijzigingen het menu te raadplegen.

Kantelen

Het kantelbare LCD touchscreen is in staat om tot 180 graden te kantelen. Hierdoor kan de fotograaf zichzelf volledig zien en houdt deze tevens volledig vrij zicht op het LCD scherm zonder dat de camera hem daarbij in de weg zit. Het kantelen van het scherm activeert de oogdetectie-autofocus waardoor het maken van selfies nu nog eenvoudiger wordt. Bovendien is de camera voorzien van een functie om huidtinten op te lichten door middel van de zogenoemde ‘Portret Optimalisatie’. Het LCD scherm achterop de camera is aanraak gevoelig. Bij het aanraken van het scherm met de vingers kan worden gekozen voor ’Touch Autofocus’, Touch Shoot’ en ‘Touch Zoom’. De Touch Zoom optie kan bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met een objectief met vast brandpuntsafstand, waarbij je de duim- wijsvinger combinatie gebruikt om in- of uit te zoomen, als ware het een zoomobjectief. 

Scherpstelling

Kies één van de 49 individuele autofocuspunten wanneer de camera wordt gebruikt in enkelvoudige AF punt modus. De FUJIFILM X-A3 is ook toegerust met de Zone / Wijd autofocus volgmogelijkheid waarbij een te fotograferen onderwerp gevolgd kan worden door de in totaal 77 autofocus punten.

Andere nieuwe mogelijkheden voor de autofocus zijn dat je de voorkeur kunt geven aan het maken van de foto (ontspan voorkeur), of dat het te fotograferen onderwerp altijd scherp moet worden weergegeven (scherpstelvoorkeur). Daarnaast biedt de X-A3 ook de mogelijkheid voor ‘AF+MF’, waarbij een automatische scherpstelling kan worden bij geregeld door middel van een handmatige scherpstelling.

Video

Het 5-assige beeldstabilisatiesysteem dat wordt toegepast in het XC16-50mm F3.5-5.6 OIS II objectief zorgt voor een rustig beeld en voorkomt onscherpe opnames wanneer de camera wat wordt bewogen tijdens het maken van de (video)opname. Hierdoor kunnen ook video-opnames gemaakt worden terwijl je met de camera loopt

Druk op de speciale video-opnameknop achterop de camera om eenvoudig een video opname te starten in volledig HD (1080P/60fps, 50fps of 24fps). De populaire filmsimulaties, die gebruikt kunnen worden bij het fotograferen, kunnen ook worden toegepast bij het maken van video opnames.Fujifilm X-a3

Accu

Door een energie efficiënt ontwerp kunnen nu meer opnames per oplaadbeurt gemaakt worden. Met 410 opnames per laadbeurt behoort de X-A3 volgens Fujifilm tot een van de meest efficiënte systeemcamera’s voor wat betreft batterijgebruik.

Korte afstand 

Wanneer de FUJIFILM X-A3 wordt gebruikt in combinatie met het XC16-50mm F3.5-5.6 OIS II objectief kan het te fotograferen onderwerp benaderd worden tot wel 7 centimeter afstand van het objectief. Daarmee is deze combinatie van camera en objectief heel geschikt voor het maken van macro opnamen.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de FUJIFILM Camera Remote App voor smartphone of tablet, kunnen er eenvoudig foto’s gemaakt of ontvangen worden op de telefoon of tablet. Het is ook mogelijk om foto’s en videos te bekijken en te selecteren en deze door te sturen naar een samrtphone of tablet. De app geeft de mogelijkheid om je camera te bedienen vanaf een smartphone of tablet door gebruik te maken van ‘remote shoot’. Zo kan er bijvoorbeeld de sluitertijd, het diafragma of de ISO waarde aangepast worden en vervolgens een opname gemaakt worden zonder dat de camera binnen handbereik hoeft te zijn. Scherpstellen gaat eenvoudig door met de vinger op de smartphone of tablet het gewenste punt van scherpstelling te selecteren. Fujifilm X-a3

Prijs en beschikbaarheid 

De nieuwe FUJIFILM X-A3  plus het FUJINON XC16-50mmF3.5-5.6 OIS II objectief kost € 649,- en is naar verwachting in september beschikbaar.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Fujifilm.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper