Fujifilm GF670 middenformaatcamera in productie

Julian 1201 0
Fujifilm belooft de in samenwerking met Cosina ontwikkelde middenformaatcamera in maart op de Japanse markt te introduceren. Prototypes waren al te zien in 2008.

De vouwcamera beschikt over een vast 80mm f/3.5 objectief, wat door middel van een balgsysteem in- en uitgeklapt kan worden. Zo is de camera op te bergen tot een compact geheel. De camera weegt 1 kilo en meet in geopende stand 178 x 109 x 138 mm. De meest opvallende functie is een mechanisme om te wisselen tussen 6x6 en 6x7 als opnameformaat. Foto’s worden vastgelegd op 120/220 rolfilm.

Begin 2008 was al een eerste prototype te zien op de PMA-fotobeurs in Las Vegas. Op dat moment was nog niet besloten of de camera ook daadwerkelijk op de markt zou komen. Later dat jaar, in september op de Photokina, was een nieuw prototype te zien en werden meer details bekend.

5000 stuks
Nu heeft Fujifilm aangekondigd de camera daadwerkelijk te lanceren. In Japan zal Fujifilm de camera zelf verkopen als de GF670 Professional. De middenformaatcamera is vanaf half maart verkrijgbaar, in een oplage die waarschijnlijk gelimiteerd blijft tot 5000 stuks. Een prijs is nog niet bekend.

Buiten Japan zal de camera door Cosina gedistribueerd worden, onder de naam Voigtlander Bessa III 667. Fujifilm en Cosina zijn het  echter nog niet eens over de details. Het is nog niet bekend waar en wanneer de camera onder de naam van Voigtlander verschijnt.