Fujifilm geeft meer details over X100

Julian 1613 0
Fujifilm heeft een speciale website gelanceerd voor de X100 compact met aps-c-sensor. Op de site beantwoordt de fabrikant veelgestelde vragen over de camera en zijn nieuwe details te lezen.

In de What's New-sectie op de site geeft Fujifilm antwoord op vragen die naar aanleiding van het prototype binnenkwamen. Zo legt de fabrikant uit dat er gekozen is voor een vast objectief, zodat de sensor en de lens optimaal op elkaar kunnen worden afgesteld. Ook helpt het om de afmetingen van de camera binnen de perken te houden.

Accu en filters

Ook op een aantal praktische vragen geeft Fujifilm antwoord. Zo leren we dat de X100 gebruik zal maken van de NP-95 Lithium-ion accu, die ook in camera's als de FinePix Real 3D W1 te vinden is. Daarnaast meldt Fuji dat je 49mm filters kunt gebruiken op de camera, met behulp van een optionele filteradapter.Op de vraag of de FinePix X100 ook in het zwart op de markt komt zegt Fuji dat daar geen concrete plannen voor zijn. Wel geeft de fabrikant aan op de hoogte te zijn van de grote vraag naar een dergelijke kleurstelling.

Geen meetzoeker

Fujifilm benadrukt nog eens dat de X100 geen meetzoeker is en geeft uitgebreide informatie over het scherpstelsysteem. Je krijgt drie focusopties (AF-S, AF-C en M), waaruit je kunt kiezen met een switch aan de linkerzijde van de body. Over de autofocussnelheid doet de fabrikant nog geen uitspraken.Handmatig scherpstellen doe je met behulp van de scherpstelring op het objectief. In de hybride zoeker kun je kiezen voor optisch beeld, hierin zul je met behulp van de afstandschaal moeten scherpstellen. Wil je nauwkeurig handmatig scherpstellen dan zal je het elektronische zoekerbeeld moeten gebruiken.

Raw

De X100 maakt 12-bits raw-bestanden met RAF-indeling. Fujifilm levert een aangepaste raw-converter van Silkypix mee die ondersteuning zal bieden voor de bestanden. Ook zegt Fuji volledig mee te werken met softwarefabrikanten die ondersteuning voor de bestanden in hun software willen opnemen.


Volgens Fujifilm was er veel discussie over de raw-knop aan de achterzijde van de camera. De fabrikant legt nu uit dat deze twee functies heeft. Schiet je in jpeg, dan kun je met een druk op de knop zowel een raw als jpeg schieten, de tweede functie is het ontwikkelen van raw-bestanden in de camera. 

Prijs en beschikbaarheid

Wat de camera gaat kosten blijft nog steeds onduidelijk. Fujifilm geeft geen nieuwe prijsinformatie. Op de Photokina, toen de camera werd aangekondigd, werd een prijs van 1000 dollar genoemd. Wanneer de camera precies in de winkels ligt is ook nog niet bekend, Fujifilm houdt het op begin 2011.