Fuijfilm X-E2 en XQ1 lekken uit

jesse kraal 1725 0
Waarschijnlijk kunnen we binnenkort de aankondiging verwachten van twee nieuwe Fuji's. Op het internet zijn de eerste foto's verschenen van zowel de Fujifilm X-E2 als de XQ1. Eerstgenoemde is een logisch vervolg op de X-E1, de XQ1 gaat waarschijnlijk de XF1 vervangen.

Veel technische details over de uitgelekte camera's weet FujiRumors.com nog niet te melden. Vergelijk je de behuizingen van de X-E1 en X-E2, dan valt echter direct op dat de nieuwe camera een breder lcd heeft. Ook zijn er enkele kleine wijzigingen in de lay-out van de knoppen doorgevoerd. Wat we verder kunnen verwachten van de X-E2 blijft nog even spannend.

Fujifilm X-E2
Aan de voorzijde verschilt de Fujifilm X-E2 nauwelijks van de X-E1.

X-E2
Aan de achterzijde zijn er meer verschillen, zo is het scherm van de X-E2 (rood) een stuk breder dan dat van de X-E1 (blauw). Verder is ook de indeling van de knoppen aangepast.

Fujifilm XQ1

Op de Photokina vorig jaar zag de Fujifilm XF1 het levenslicht. Een stijlvolle compactcamera met de sensor uit de X10 en een 25-100mm f/1.8-4.9-zoomobjectief. De X10 is al weer enige tijd vervangen door de X20 en dat maakt een simpele rekensom. De Fujifilm XQ1 zal hoogstwaarschijnlijk de 2/3-inch beeldchip uit de X20 gebruiken, welke net als de meeste compacte systeemcamera's van het merk gebruik maakt van X-Trans-technologie.

De behuizing is flink aangepast en is nu meer in lijn met de andere modellen uit Fujifilm's X-serie. Het objectief lijkt hetzelfde, met 4x-zoom en een maximale lensopening van f/1.8-4.9. We hopen wel dat Fujifilm de omslachtige manier waarop de XF1 met het objectief moet worden aan- en uitgezet heeft vervangen door een simpele aan/uit-schakelaar. Verwacht wordt dat zowel de XQ1 als de X-E2 op zeer korte termijn officieel zullen worden aangekondigd.

Fujifilm XQ1
De XQ1 ziet er duidelijk anders uit dan de XF1, al lijkt het objectief hetzelfde te blijven. Overigens lijkt bovenstaande afbeelding iets gecropt aan de zijkanten, wat het beeld iets kan vertekenen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse