Frits Gerritsen overleden

sanne 3479 1
In de ochtend van 29 september 2011 is de 86-jarige Frits Gerritsen overleden. De in Amsterdam gevestigde fotograaf was decennialang lid van GKf en daarnaast actief in de BFN. In 1999 werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Frits Gerritsen was zelfstandig fotograaf met affiniteit voor maatschappelijke ontwikkelingen. Zo maakte hij reportages over de Watersnoodramp in 1953 en samen met Kees Scherer en Cees Nooteboom over de Hongaarse Opstand in Boedapest.

Daarnaast was Frits actief als reclamefotograaf, reisfotograaf en binnen het genre van medische fotografie. Hij maakte reisverslagen in beeld in onder meer Afrika, Amerika, Indonesië en Japan. In 1999 werd hij bovendien geridderd in de orde van Oranje Nassau, zo meldt BFN.

Gerritsen
Foto © Frits Gerritsen

Erelid

Naast zijn werk dat bekendheid verwierf, speelde Frits ook een belangrijke rol binnen de institutionele kant van de fotografie. Zo was hij erelid van de vereniging Beroeps Fotografen Nederland (BFN), was hij sinds 1948 lid van GKf en was hij vanaf het begin betrokken bij de Zilveren Camera competitie en enkele Nederlandse fotoscholen. Het werk dat Frits achterlaat zal worden opgenomen in het Amsterdamse Marie Austria Instituut.

Frits wordt op woensdag 5 oktober begraven.

Frits Gerritsen
Foto © Camilla van Zuylen

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Henk Boom

Helaas Frits niet meer, ik heb veel geleerd bij hem (1968-1971)in de Lairessestraat, een gedreven fotograaf met prachtig fotowerk, een document voor Nederland laat hij achter, ik wens familie veel sterkte toe.
Henk Boom (fotograaf))