Fringe Phenomena - André Thijssen

Julian 2012 0
André Thijssen maakt al sinds jaar en dag foto’s en films van alledaagse scènes, die onverwacht bijzonder en humoristisch zijn. Hij ziet schoonheid in dingen waaraan de meesten van ons voorbij lopen.

Zo er in de fotografie een ‘decisive’ moment bestaat, moet daar ook een tegenhanger van zijn: de terloops vastgelegde, volstrekte non-gebeurtenis, zoals fotograaf André Thijssen die maakt.

Thijssen maakt al sinds jaar en dag foto’s en films van alledaagse scènes, die onverwacht bijzonder en humoristisch zijn. Een dergelijk ‘undecisive moment’ levert een ongerijmd beeld op, die je als een vorm van vervreemding zou kunnen beschouwen. Maar dan wel één zonder politieke of culturele bijbedoelingen

Boek

Bij de expositie verschijnt een publicatie. Fringe Phenomena bestaat uit twee delen in een verzamelband en kost €39,50. Deel 1 is samengesteld door Erik Kessels. Deel 2 is een ‘director’s cut’, door Thijssen zelf samengesteld met een voorwoord door Chris Reinewald. De publicaties zijn te koop in de museumwinkel van het Nederlands Fotomuseum.


New York 2002
foto: André Thijssen


Palermo, Italië 2001
foto: André Thijssen


Amsterdam, Nederland 1999
foto: André Thijssen


Beijing, China 2007
foto: André Thijssen

André Thijssen

André Thijssen is sinds 1973 freelance fotograaf. Hij maakt zijn werk autonoom en zet dat waar mogelijk in bij opdrachten voor tijdschriften, boeken en corporate drukwerk. Publicaties verschenen in onder andere NRC Handelsblad M, Het Volkskrant Magazine, op covers voor Het Parool PS, in Vrij Nederland op Holland Festival affiches en in New York Magazine. Zijn werk werd meerdere malen bekroond in Nederland, Engeland en in de Verenigde Staten en bevindt zich in particuliere- en overheidscollecties.