Friesland door de ogen van Stephan Vanfleteren

steven 995 0
Stephan Vanfleteren gaat Friesland fotograferen. De Belgische fotograaf doet dit in opdracht van het Fries Museum en de Leeuwarder courant, die jaarlijks een fotografieopdracht verstrekken. Het resultaat is te zien vanaf 27 juni.

Vanfleteren nam de uitnodiging voor de opdracht graag aan. Hij gaat zich bezighouden met de rol die het verleden speelt in het moderne Friesland. "Hoe precies, dat zal gaandeweg blijken. Zeker, ik houd van het landschap en de mens, maar het zal zeker een persoonlijk verhaal worden. Dat kan niet anders."

De Belgische fotograaf staat bekend om zijn indringende zwart-wit portretten en landschappen. Zijn werk is regelmatig te zien in de Volkskrant. Voor die krant fotografeerde hij ook al eerder in Friesland wat hem toen goed bevallen is.

Geluk

Vanfleteren: "Ik herinner me de eerste keer. Ik zag die dag een kerkje boven een weiland en een dijkje. Ik richtte mijn toestel en ineens vlogen er ganzen door het beeld. Nu nog herinner ik me het klikken van mijn sluiter en het zoevend geluid van die vogels. Zo mooi! Ik had ze niet zien aankomen maar ze maakten het beeld echt compleet." Die dag dacht hij: "Op een plek waar ik zoveel geluk heb wil ik nóg wel eens werken."

Expositie

De foto's zijn vanaf 27 juni te zien in de tentoon­stelling Flakkelân in het Fries Museum in Leeuwarden. Momenteel exposeert Vanfleteren een serie portretten in Centre Céramnique te Maastricht. Portret 1989 - 2009 te zien is tot en met 27 juni te zien.

Foto © Stephan Vanfleteren


Foto © Stephan Vanfleteren

afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven