Franse fotograaf moet miljard aan 'giften' verantwoorden

Julian 506 0
François-Marie Banier moet zich voor de rechtbank verantwoorden over giften van in totaal meer dan 990 miljoen euro, die hij van L’Oreal erfgenaam Liliane Bettencourt ontving. Haar dochter beschuldigt de fotograaf van afpersing.

Liliane Bettencourt is een van de rijkste personen ter wereld. Haar vermogen werd door zakenblad Forbes in 2009 geschat op 13,4 miljard dollar. Bettencourt was enig kind van Eugène Schueller, de stichter van L'Oréal.

De dochter van de erfgenaam, Francoise Meyers-Bettencourt, claimde in december 2007 dat fotograaf, schilder en schrijver François-Marie Banier de zwakke geestelijke gezondheid van haar moeder misbruikte om aan giften en donaties te komen. Bettencourt zou Banier zien als haar zoon. In totaal zou hij zo sinds 2002 meer dan 990 miljoen euro ontvangen hebben.

Meyers-Bettencourt zegt dat haar moeder geestelijk niet in staat is om financiële beslissingen te maken en heeft de rechtbank gevraagd haar de controle over haar moeders geld te geven. De rechtbank heeft dit verzoek recent toegewezen en heeft Barnier nu opgeroepen zich te verantwoorden over het ontvangen geld. Op 15 en 16 april zal de rechtbank beoordelen of de fotograaf misbruik heeft gemaakt van de geestelijke gesteldheid van Bettencourt, ook zijn drie dokters opgeroepen die moeten bepalen of ze ten tijde van de giften in staat was een rationele beslissing te nemen.

Als de fotograaf schuldig word bevonden hangt hem een celstraf van maximaal drie jaar  boven het hooft en moet hij het ontvangen geld terugbetalen.