Foveon-achtige sensor met organische materialen van Sony

jesse kraal 2193 0
Niet alleen Fujifilm, maar ook Sony is druk bezig met het ontwikkelen van sensoren die gebruik maken van organische materialen. In een gepubliceerd patent is te zien hoe Sony die organische materialen combineert met niet-organische materialen om zo tot een Foveon-achtige sensor te komen.

Eind vorig jaar berichtten we al over de ontwikkeling van organische sensoren, toentertijd ging het artikel over Fujifilm. Blijkbaar zijn organische sensoren 'hot', want volgens een gepubliceerd patent is ook Sony bezig met de ontwikkeling van zo'n beeldchip. Overigens is de term organische sensor niet geheel juist, alleen voor de lichtgevoelige delen zullen organische materialen gebruikt worden.

Omdat er volgens het Japanse Egamiblog nog wat nadelen kleven aan het gebruik van volledig organisch materiaal, zoals een lagere uitleessnelheid en een beperkte duurzaamheid, combineert Sony organisch en niet-organische materiaal. Deze combinatie ligt vervolgens in drie lagen, een voor elke kleur, op de sensor.

patent tekeningFoveon

Voor elke primaire kleur een aparte lichtgevoelige laag, klinkt bekend? Foveon, tegenwoordig eigendom van Sigma, ontwikkelde al eerder een sensor met een vergelijkbaar concept. Door dat elke laag voor een andere primaire kleur gevoelig is, heb je geen kleurfilter meer nodig. Ook een moiré-filter zou overbodig moeten zijn, waardoor een dergelijke sensor veel scherpere en gedetailleerde beelden moet kunnen produceren dan een conventionele sensor.

Geduld

Volgens Sonyalpharumors.com hoeven we de nieuwe technologie overigens niet voor eind 2013, begin 2014 in een camera te verwachten. Sony's aankomende fullframe-camera, die waarschijnlijk A99 zal heten, zal het dus met een 'normale' sensor moeten doen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse