Fotowerken Andy Warhol in Stedelijk Museum

Heather 1780 0
In het Stedelijk Museum zijn sinds vorige week zeventien fotowerken te zien van Andy Warhol. Het museum kreeg de werken van de Andy Warhol Foundation en voegde deze toe aan haar huidige collectie van de beroemde popartkunstenaar.

De foto's zijn geschonken ter ere van het 25-jarig bestaan van de stichting. Het gaat om acht zogenaamde 'stitched photographs', vijf losse foto's en vier Little Red Books. In deze werken experimenteert Andy Warhol voor het eerst met fotografie als zelfstandig medium.

Stitched photographs

Warhol creëerde van 1982 tot aan zijn overlijden in 1987 rond de vijfhonderd 'stitched photographs'. De werken bestaan uit vier, zes of acht aan elkaar gestikte, identieke foto's. Het zijn portretten van onder andere Warhol's beroemde vrienden, stillevens en landschappen. Na Warhol's plotselinge overlijden werd een aantal van deze foto's naast zijn naaimachine aangetroffen. De foto's zijn in 2014 in opdracht van The Andy Warhol Foundation alsnog aan elkaar gestikt, omdat ze vermoeden dat dit de bedoeling was van de kunstenaar.

Anne Ruyt, conservator fotografie van het Stedelijk Museum over zijn fotowerken: 'Voordat Andy Warhol begon met fotograferen was fotografie al een centraal gegeven in zijn werken. Zijn kenmerkende herhalingen vinden we ook terug in zijn stitched photographs.'

Andy Warhol, Body Builder (Profile), ca. 1976 – 1987. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc
Andy Warhol, Body Builder (Profile), ca. 1976 – 1987. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc

Little Red Books

Ook ontving het museum vier Little Red Books: door Warhol samengestelde reeksen polaroids die hij gebruikte als bronmateriaal voor zijn zeefdrukken. Na zijn dood liet Warhol bijna veertigduizend privéfoto's achter, waarvan slechts een fractie in ongeveer honderd boekjes terecht kwam. Een groot deel bestaat uit portretten van dezelfde persoon die steeds een andere pose aanneemt, waaronder Warhol zelf en Yves Saint-Laurent.

Andy Warhol, Red Book, 1972. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.
Andy Warhol, Red Book, 1972. © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Waardevol fotowerk

Het museum had nog geen foto's van Warhol in de collectie. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum: 'We zijn erg blij met deze schenking. De werken geven een uniek inzicht in wat voor rol fotografie en polaroids speelden in de rest van Warhol’s oeuvre. Het is een waardevolle aanvulling op de werken van Warhol in de collectie van het Stedelijk, met onder meer Flowers, Jacqueline Kennedy II en Bellevue II uit de jaren zestig. Na het grote Warhol overzicht in het Stedelijk Museum in 2007, waarin zijn films centraal stonden, is dit een bijzondere gelegenheid kennis te maken met het experimentele fotowerk dat hij aan het eind van zijn leven maakte.'

afbeelding van Heather

Heather Poppeliers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Heather