Foto's van ultracompacte Olympus 15mm f/8 duiken op (update)

Julian 2045 2
Een foto en specificaties van de Olympus 15mm f/8 zijn uitgelekt. Het wordt een zéér compact objectief, veel groter dan een bodydop gaat de mini-pancake niet worden. Ook verwachten we een laag prijskaartje.

Op de foto is de achterkant van een zéér klein objectief te zien. We zien geen elektronische contacten, we verwachten dan ook geen autofocus en een vast diafragma. Het zou gaan om een 15mm f/8, op MFT-camera's omgerekend 30mm.

Het diafragma van f/8 betekent dat vrijwel alles in beeld scherp is. Wel zou je volgens de specificaties handmatig kunnen scherpstellen. Niet met een focusring, maar met drie standen. De minimale scherpstelafstand zou 30 centimeter bedragen.

Het gaat niet om een pinhole-objectief, de 15mm beschikt over drie lenselementen. Volgens de specificaties op 43rumors is het objectief slechts 0,9 cm dik en weegt het kleintje maar 22 gram.

Ter vergelijking: een bodydop van een Olympus PEN weegt 8 gram en is ongeveer een halve centimeter dik. De 15mm f/8 zou wel eens als alternatief voor de bodydop kunnen fungeren. Het eenvoudige ontwerp moet ook de prijs laag houden. We hebben nog geen idee wat de 15mm f/8 gaat kosten, maar veel zal het vermoedelijk niet zijn.

We verwachten dat Olympus het objectiefje op de Photokina aankondigt, waarschijnlijk samen met de E-PM3 en E-PL5, die volgens geruchten de 16-megapixelsensor uit de OM-D E-M5 krijgen.

15mm f8

Update: nieuwe foto

Behalve een foto van de achterzijde, hebben we nu ook beeld van de zijkant. De 15mm is maar een klein beetje dikker dan een bodydop. Aan de bovenkant rechts zit een klein hendeltje, dit is waarschijnlijk voor de eenvoudige scherpstelling.

Olympus 15mm

Met behulp van de nieuwe foto hebben we ter illustratie het objectiefje op een PEN-camera gezet. Je ziet hier de E-P2 met de nieuwe 15mm f/8 en daaronder dezelfde camera met de 17mm f/2.8 pancake.

PEN E-P2 met 15mm f/8

PEN E-P2 met 15mm f/8

afbeelding van Jan Jansen

Pruts zooi, ze kunnen beter eens wat weer bestendige lenzen gaan maken voor de OM-D.
Of een opvolger van de E-5 (Die er niet gaat komen)

afbeelding van Anonymous

Leuk lensje voor op mn epm1...
Hoop dat jullie gelijk hebben dat ie niet zo duur is