Nikon D800 duikt op

Foto's van Nikon D800 uitgelekt

jesse kraal 7070 12
Nikon's nieuwe fullframe-camera moet nog gepresenteerd worden, maar de eerste foto's van het nieuwe toestel staan al op het net. De Nikon D800, zoals het toestel zeer waarschijnlijk gaat heten, is kleiner en lichter dan de D700 en krijgt waarschijnlijk een 36-megapixelsensor.

Nikon Rumors heeft de hand weten te leggen op een foto van de voor- en achterzijde van de Nikon D800. De logo's zijn nog afgedekt met zwarte balkjes, maar het is niet moeilijk om te bedenken welke letters eronder schuil gaan.

Nikon D800 front

Ronder

De camera is wat ronder vormgegeven dan de Nikon D700. Met name rondom het prisma en de bovenkant van de handgreep. Naast de nieuwe camera staat ook een nieuwe batterijgreep op de foto. Deze lijkt betere houvast te bieden dan de huidige MB-D10, met een greep die meer lijkt op die van de camera zelf.

Filmfunctie

Zoals verwacht zien we op de Nikon D800 een speciale videoknop. Dat de D800 kan filmen lijkt dan ook zo goed als zeker. Exacte specificaties zijn nog niet bekend, al zegt Nikon Rumors een aantal dingen al te weten:

  • Resolutie 7360 x 4912 pixels (36 MP)
  • Slots voor zowel CF- en SD-kaart
  • lcd-scherm is iets groter dan van de D700
  • Videomodus met hogere kwaliteit dan bij D3s
  • Video: 1080p met 30, 25 en 24 fps en 720p met 60, 30, 25 en 24p
  • Autofocus gelijk aan D3-serie en D700

Nikon D800 back

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Coen Heveling Fotografie

De o-zo-belangrijke keuzeschakelaar enkelveld-af/meervelds-af vervangen door de keuzeknop foto/film en liveview?? Dat zal wennen zijn...

afbeelding van radical14

Ben zeer benieuwd naar de specificaties en prestaties

afbeelding van Stay Gold

Zou bij de D800 ook niet de ingebouwde flits weggelaten worden?
Maar wat ik vooral een beetje raar vind is het feit dat ie zowel CF als SD gaat gebruiken.. Wat is daar precies het nut van?

afbeelding van jesse kraal

De Canon 1D Mark IV heeft dat ook. Je kunt op de CF-kaart je RAW's opslaan en op de SD-kaart de jpg-bestanden. Eventueel kun je een eye-fi-kaart gebruiken om die jpg's gelijk in het groot te tonen op je iPad of PC.

afbeelding van Job Schlingemann

36 Mp !!?? tsss daar gaan de slecht licht prestaties. Dat is ongeveer dezelfde pixeldichtheid als de D7000.
Dat zou wel erg jammer zijn ...

afbeelding van Anoniem

Een C-mos kan je toch niet gaan vergelijken met de prestaties van 36MP op een Fullframe sensor. Dus de dichtheid van de pixels is helemaal niet hetzelfde aangezien die verdeeld zijn over een grotere sensor.

afbeelding van Job schlingemann

Ehm,
De d7000 heeft 16 Mp sensor, een fullframe camera heeft een sensor die 1,5 x zo groot is als een cmos. Dezelfde dichtheid op fullframe zou neerkomen op : 1,5 x 16 = 24 Mp. De d800 met 36 MP HEEFT DUS EEN GROTERE PIXEL DICHTHEID DAN DE D700 ! Slechter met weinig licht dus dan de D7000.

afbeelding van PHILIPPE Roose

Even elementaire wiskunde bijschaven:
1.50 lineair in het kwadraat = 2.25
16 x 2.25 = 36 mp
De d800 met 36 MP heeft dus DEZELFDE PIXEL DICHTHEID DAN DE D7000.

afbeelding van Andre H.

Even elementair ABN:
Minder of meer DAN, gelijk ALS

afbeelding van Anonymous

Nice, maar had echt gehoopt op een uitklapbaar scherm waarmee je toch dan gemakkelijker beelden kan maken wanneer je in impossible situations zit. Ga maar terug eens checken voor de Olympus E-5.

afbeelding van Pwsonline

Als dit waar is ga ik zeker niet upgraden, zit helemaal niet te wachten op meer MP, de fullframe-HI-ISO-prestaties waren nou net de key-features (voor mij), en ook de vormgeving is m.i. een downgrade. Is natuurlijk nog een gerucht. En, wie weet komt er later nog meer....!

afbeelding van Max

af keuzeschakelaar verdwenen ten gunste van een filmschakelaar? Daar geloof ik niks van! Dan wordt het echt een consumer camera. Ik WIL niet eens een filmfunctie op m'n spiegelreflex overigens. Als ik wil filmen neem ik wel een videocamera..... Verder hoop kik dan maar op een D700S voor sport want ik heb echt geen behoefte aan minder ISO bereik en fps ten gunste van meer MP!

Met andere woorden: of de D700 richt zich op de consumer ipv de prosumer/prof of dit is gewoon een mockup.