Foto's van Eggleston brengen 5,9 miljoen dollar op

jesse kraal 2459 0
William Eggleston mag gerust worden gezien als de vader van de moderne kunstfotografie in kleur. In 1976 wordt hij plotsklaps beroemd als hij een solotentoonstelling heeft in het MoMa in New York. Indertijd vrijwel onbegrepen, maar nu zeer gewaardeerd. Een veiling van zijn werk heeft 5,9 miljoen dollar opgeleverd.

Bijna niemand had voor 1976 gehoord van William Eggleston (1939), totdat hij een solotentoonstelling kreeg in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Niet alleen een bijzondere prestatie voor een tot dan toe onbekende fotograaf, ook zijn foto's zijn bijzonder: ze zijn namelijk in kleur. Dat lijkt nu misschien heel gewoon, maar iets meer dan vijfendertig jaar geleden was kunstfotografie nog zuiver een zwart-witte aangelegenheid.

Matig ontvangen

Zijn foto's werden dan ook zeer matig ontvangen, wat ook te wijten is aan de nogal alledaagse onderwerpen van de foto's, zoals een driewieler en een dak met een reclamebord. Samen met andere fotografiegrootheden, zoals Stephen Shore en Joel Sternfeld, weet Eggleston de kunstfotografie echter voorgoed te veranderen, kleur mag!

5,9 miljoen dollar

Dat zijn werk nu wel gewaardeerd wordt, blijkt uit de ruim 5,9 miljoen dollar die werd opgehaald op een veiling bij Christie's, van zesendertig foto's van zijn hand. Veel van de foto's zijn bekend van zijn tentoonstelling in het MoMa, er zater echter ook enkele nooit gepubliceerde beelden bij.

Driewieler
Foto © William Eggleston, Untitled, 1970

Dit is waarschijnlijk Eggleston's meest bekende foto. Een 150 x 110 centimeter grote print bracht bij Christie's 578,500 dollar op. De waarde werd geschat tussen de twee- en driehonderdduizend dollar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse