Foto's tonen uitklapscherm Olympus PEN E-P5 en VF-4

Julian 2318 2
We konden al vroegtijdig kennismaken met de Olympus PEN E-P5 dankzij een uitgelekte afbeelding van de voorkant van de camera. Nu zijn er meer foto's te zien, die ook de achterkant en de nieuwe externe zoeker tonen.

Aan de eerste uitgelekte foto van de Olympus PEN E-P5 konden we zien dat de camera meer gaat lijken op zijn voorvader: de analoge PEN F. Op digicame-info.com zijn nu drie nieuwe foto's te zien die meer verklappen over de mogelijkheden van de E-P5.

Olypus E-P5 vs PEN F

Uitklapscherm

Net als de E-PL5 zal de PEN E-P5 voorzien worden van een uitklapscherm. Het schermpje op de E-PL5 heeft een 16:9-verhouding, handig bij het filmen, maar onlogisch bij het maken van foto's gezien de sensor met 4:3-verhouding. Het scherm van de E-P5 heeft een 3:2-verhouding, wat ons betreft een betere keuze.

E-P5 back

Olympus VF-4

Op een andere foto zien we de VF-4 opduiken. Deze externe elektronische zoeker is nog iets forser dan zijn voorganger, maar verwacht wordt dat je een flink hoge resolutie krijgt. Vermoedelijk gebruikt Olympus dit paneel van Epson, met 2,36 miljoen beeldpunten.

Olypus PEN E-P5 en VF-4 zoeker

17mm f/1.8 Black Edition

De derde foto toont de bovenkant van de camera met een nieuwe aan/uit-schakelaar. Ook zien we op deze afbeelding een zwarte versie van het 17mm f/1.8-objectief. Waarschijnlijk wordt dit een speciale 'Limited Edition', zoals deze ook van de 12mm f/2 verscheen.

17mm black

Specificaties

Naar verwachting krijgt de PEN E-P5 het 5-axis-stabilisatiesysteem uit de OM-D en dezelfde 16-megapixelsensor met verbeterde autofocus. We verwachten dat de E-P5 zich nog op een aantal vlakken zal onderscheiden van de E-PL5, mogelijk kunnen we een hogere fotografeersnelheid verwachten. De exacte specificaties zullen we nog even af moeten wachten, de officiƫle aankondiging van de Olympus PEN E-P5 volgt waarschijnlijk op 9 mei.

afbeelding van Ricardo Boks

Naast mijn Nikon uitrusting heeft mijn vrouw een olympus Pen 2, prima camera en door de 4/3 grote sensor beter dan compacts.
Maar om met Pentax,Nikon,Canon en Sony mee te komen zal Olympus toch ook een Pen moeten maken met een APS-C sensor of een digitale OM camera met fullframe (Olympus OM-1 digital) dat zou mooi zijn en tevens dan herintroductie van de goede OM objectieven.

afbeelding van Julian

De nieuwe generatie 4/3-sensoren is echt een stuk beter, doet nauwelijks meer onder voor APS-C en is in sommige gevallen zelfs beter.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Olympus met een ander sensoformaat zal komen gezien het hele ecosysteem (objectieven) op het 4/3-formaat is gebaseerd.