Foto's krijgen gps-co

Redactie 2113 0
Nu is geo-fotografie nu nog het terrein van de early adopters, maar over

Ricoh verkoopt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al de 500SE GPS, een 8-Megapixel-camera met geïntegreerde gps-ontvanger voor ongeveer 600 Britse ponden. De gps-ontvanger maakt hem uniek in deze prijsklasse. Eenmaal terug op home base kun je met speciale software de foto's op een geografische kaart plaatsen.

Gps-accessoire van Sony

De Sony GPS-CS1 is een losse accessoire van zo'n 115 euro die samen met een trits Sony-camera's (ook camcorders) kan worden gebruikt. Het slaat op door jou aangegeven momenten gps-coordinaten op. Via meegeleverde software plaats je de opgslagen gps-coordinaten in de jpeg-fotobestanden. Vervolgens zet je de foto's met geotags over naar een webkaartje van bijvoorbeeld Google. De Sony-accessoire wordt verkocht via //www.cameranu.nl

Doelgroep van de Ricoh-camera is niet de consument maar de zakelijke markt. Wat mij betreft verruimt Ricoh binnenkort zijn doelgroep, want ik denk dat juist in de consumentenmarkt gps-ondersteunde fotografie een geweldige toekomst heeft. Wie wil dat nou niet: een kaart met daarop niet alleen jouw routes maar ook de onderweg geschoten foto's?

Koppelen
Op internet wemelt het van de hobbyisten die allerlei softwaretooltjes (RoboGEO, Mappr) ontwikkelen die gps-coördinaten helpen te koppelen aan jpeg-fotobestanden. Die coördinaten moet je onderweg niet vergeten af te lezen van een navigatiekit of een losse gps-ontvanger. De fotobestanden kun je vervolgens opnemen in gegevenslagen (zogeheten mash ups) op openbare kaartdiensten als Google Maps. Het kost een paar uur klungelen, maar dan heb je de ultieme opvolger van het fotoboek: een webkaart met jouw foto's gekoppeld aan de door jou bezochte locaties (zie afbeelding).

Toekomst
Leuk -dus- voor de technisch onderbouwde fotograaf met (erg) veel doorzettingsvermogen. Gps-ondersteunde digitale fotografie heeft pas toekomst als er meer camera's komen die gps standaard en boord hebben en waar ook de software voor het uploaden van foto's naar wereldkaarten standaard bij zit.

Misschien dat we al na de zomer van 2008 ons eerste reisverslag volautomatisch naar een internetkaart kunnen pompen? Dat lijkt me geweldig handig en een échte innovatie voor de camera-industrie.


Interssante websites over 'geo tagging' van foto's:
//blog.flickr.com/flickrblog/2006/08/great_shot_wher.html
//www.gearthblog.com/blog/archives/2006/08/better_method_f.html
//radar.oreilly.com/archives/2005/05/digital_camera.html

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie