Foto's en informatie Fujifilm X-Pro1 uitgelekt

jesse kraal 5961 5
Maar liefst 18 nieuwe compactcamera's lanceerde Fujifilm in aanloop naar de PMA@CES, maar het nieuws waarop iedereen hoopte bleef nog even uit. Toch kunnen we je nu al de eerste productfoto's laten zien van de Fujifilm X-Pro1, zoals de compacte systeemcamera officieel heet.
Fujifilm X-Pro1

Een Frans magazine drukte al foto's af van de Fujifilm X-Pro1 en persbureau Wells Fargo publiceerde per ongeluk al een persbericht over de compacte systeemcamera. Zo kunnen we nu toch al een behoorlijk compleet beeld van de camera krijgen. 10 januari volgt waarschijnlijk de officiƫle introductie.

Speculaties

Lang werd er gespeculeerd over de sensor, het is nu vrij zeker dat de Fujifilm X-Pro1 een 16-megapixel cmos-sensor krijgt met het aps-c formaat. Net als de X100 heeft de nieuwe compacte systeemcamera ook een hybride zoeker. Het zou gaan om een verbeterde versie. Je kunt dus schakelen tussen een optisch beeld en een digitaal beeld. Omdat de X-Pro1 met diverse objectieven gebruikt kan worden, past ook de optische zoeker zich aan op het gebruikte objectief.

Drie objectieven

Bij de introductie zullen er drie objectieven beschikbaar komen, een 18mm f/2, een 35mm f/1.4 en een 60mm f/2.4 macro. Aangezien de camera een cropfactor heeft van 1,5x, houd je effectief een 27mm, een 53mm en een 90mm macro over. Opvallend genoeg ontbreekt een objectief met een brandpuntequivalent van 35mm, mogelijk wil Fujifilm de X-Pro1 voorlopig niet te veel in het vaarwater van de X100 laten zitten.

Fujifilm X-Pro1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Wolter

Kijk eens wat mooi, een digitale Contax G2.

afbeelding van Jean Aretz

Ben echt wel een Canon fan, maar Fuji doet het beter op het moment. De X10 is al super. Ben benieuwd naar de X-Pro-1

afbeelding van Geert.H

Wel gek. Jesse Kraal spreekt over het ontbreken van een 35mm, maar zowel de franse tekst als de foto laten dat wel zien?

afbeelding van jesse kraal

Het gaat om 35mm-equivalent, dus het bereik dat je effectief over houdt. Neem de Fujifilm X100, die heeft een 23mm-objectief, die zich door de kleinere sensor echter hetzelfde gedraagd als een 35mm op een fullframe- of kleinbeeldcamera. De 35mm van de X-pro1 gedraagt zich als een 53mm op een fullframe-camera. Een objectief waar je een fullframe-equivalent van 35mm aan over houdt ontbreekt voor als nog, terwijl dat wel een brandpuntsafstand is die bij straat- en docufotografen erg populair is. Duidelijker?

afbeelding van MarcelR

Dat is de camera waar ik op wacht. Als ik naar de prijs van de X100 kijk zal deze waarschijnlijk wel te duur voor mij worden.
Helaas.