Foto's bekijken op de scifi-manier

jesse kraal 1886 0
De film 'Minority Report' met Tom Cruise speelt zich af in 2054. Voor een van de technische hoogstandjes uit de film hoeven we gelukkig niet nog 43 jaar te wachten. We kunnen nu met handgebaren door gigapixelfoto's navigeren.

Misschien heeft het begrip gigapixel eerst nog wat uitleg nodig. De naam komt van de website gigapixel.com waar foto's verzameld worden die zijn opgebouwd uit honderden, soms wel duizenden losse beelden. De resolutie bedraagt soms tienduizenden megapixels, waardoor de naam gigapixel wel op zijn plaats is. Het aantrekkelijke van gigapixelfoto's is de mate waarmee je kunt inzoomen. Met een paar muisklikken zoom je vanaf een panoramisch overzichtsbeeld in op nummerborden en gezichten.

De absurde manier van inzoomen doet nog het meeste denken aan sciencefiction-films. Samuel Cox, student aan de Lincoln Univeristy maakte met behulp van Microsofts Kinect-systeem een interface die ook het bekijken van de foto's doet laten denken aan dergelijke films. Het in- en uitzoomen en het scrollen gebeurt met handgebaren, net zoals Tom Cruise dat deed in 'Minority Report'. De film uit 2002 speelt zich af in 2054. Maakt dat de techniek nu vooruitstrevend of toch al een tikje achterhaald?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse