'Foto's aap zijn publiek domein'

Redactie 1566 0
Vorige week werd TechDirt door Cater News Agency gevraagd de zelfportretten van de aap uit het Indonesische park van de website te halen. TechDirt zocht de wetgeving rondom de zaak uit en zegt nu dat de foto's tot het publieke domein behoren.

TechDirt plaatste vorige week de mailwisseling tussen het blog en het agentschap op de website om het publiek inzage te geven in de discussie waarin de twee partijen verwikkeld waren. Voor wie niet helemaal op de hoogte is, de zaak die aanleiding gaf tot de ophef zag er als volgt uit: Fotograaf David Slater was in een park in Indonesiƫ aan het fotograferen toen hij zijn camera even terzijde legde. Een pientere aap wist het apparaat te grijpen en begon foto's te maken, waaronder een zelfportret.

De foto's werden door de media opgepakt. TechDirt merkte op dat de beelden voorzien waren van credits die verwezen naar Cater News Agency en wijdde een artikel aan de vraag of het agentschap, en dus fotograaf David Slater, rechten kon claimen voor foto's die door een aap gemaakt waren.

Het agentschap vroeg TechDirt de foto's van de aap te verwijderen, de website had geen toestemming gevraagd voor plaatsing. Onterecht volgens de mensen van TechDirt die beloofden de rechten uit te zoeken. Dat hebben ze nu gedaan. Volgens de website vertelt zowel de Amerikaanse, Engelse als Indonesische wetgeving dat de foto's tot het publieke domein behoren.

Het is wachten op een reactie van het agentschap, mocht die komen. We houden je op de hoogte. Een overzicht van de wetgeving van de drie landen kun je vinden op de website van TechDirt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie