Katendrecht V

Fotoproject: Katendrecht V

Julian 2764 0
Voor de vijfde keer brengen derdejaars studenten fotografie van AKV St. Joost de veranderingen op Katendrecht in beeld. Niet het Katendrecht zoals het is, maar zoals zij het zien. In september start een expositie en verschijnt een boek.

Door elk jaar een momentopname te maken willen zij geleidelijk aan de veranderingen laten zien op het schiereiland. Thema’s die worden aangesneden, zijn: integratie, toerisme, bedrijvigheid, mobiliteit en verandering in het algemeen.

De editie van 2011 is nu al historisch volgens de initiatiefnemers. Het is het laatste jaar dat er nog slechts die ene toegangsader is naar Katendrecht: de Brede Hilledijk en parallel daaraan de Maashaven Noordzijde.

Michael Kloeg
Foto © Michael Kloeg

Volgend jaar, wanneer ‘de brug’ klaar is, zal alles anders zijn. Deliplein en Wilhelminaplein zullen dan rechtstreeks verbonden zijn met elkaar. Tattoo Bob met Hotel New York en Walhalla met het nieuwe Luxor Theater. Er zal een nieuwe, nog onvoorspelbare, dynamiek ontstaan die de volgende verandering zal inluiden.

Katendrecht V toont zeven series van acht documentaire beeldmakers die laten zien dat de werkelijkheid talrijke dimensies en evenzoveel nuances kan openbaren. Hun motto is: laten we het Katendrecht van 2011 nog heel even koesteren zoals het nu is.

Peter Dekens
Foto © Peter Dekens

Expositie

Van 4 september tot en met 4 oktober 2011 worden de fotoseries tentoongesteld in expositieruimte Kaap Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam. De openingstijden van dit markante gebouw in het hart van Katendrecht zijn: iedere zondag van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Vooruitlopend op de Nacht van de Kaap, wordt de expositie geopend op zaterdag 3 september 2011 om 16.30 uur door Frits Gierstberg (curator/hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum, Rotterdam).

Jos Jansen
Foto © Jos Jansen

Boek

Alle fotoseries van Katendrecht V zijn gebundeld in een boek van 120 pagina’s. Het boek is verkrijgbaar tijdens de openingsuren van de expositie in Kaap Belvédère en ook te bestellen via internet.

Jeroen Leonhard
Foto © Jeroen Leonhard