Fotomuseum koopt werk aan van Roy Villevoye

Julian 768 0
Het Nederlands Fotomuseum heeft de korte film Phantom (2008) aangekocht van Roy Villevoye en Jan Dietvorst. De film is toegevoegd aan het programma in de Filmlounge van het museum. Ook is het boek Kerven binnenkort te zien op de website.

In Phantom van Villevoye en Dietvorst wordt woordloos een boom geveld door een Asmat dorpsinwoner in Indonesisch Papoea. Een brede inkeping wordt gehakt in de boom waarin horizontaal een tweede stam past. Zo ontstaat een kruis dat de Asmat, gekleed in short en shirt, en met een gevlochten twijg bij wijze van doornenkroon op het hoofd, het woud in sleept. Het is zijn versie van het lijdensverhaal. Of is het de versie van Dietvorst en Villevoye?

Asmat

De projecten van Villevoye en Dietvorst worden de laatste jaren bepaald door hun bezoeken aan Asmat in Indonesisch Papua, de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw Guinea. De Asmat hechten grote ceremoniële en emotionele betekenis aan bomen, waar zij beelden uit hakken. Villevoye en Dietvorst onderzoeken de ‘eigen’ westerse traditie die haar weerslag heeft gehad op de oorspronkelijke bevolking, de koloniale erfenis. Zij spelen met westerse vooroordelen, zonder daar direct commentaar op te geven.

Filmlounge

De film is te zien in de Filmlounge van het museum waar bezoekers zelf hun filmkeuze kunnen maken uit het uitgebreide aanbod van korte films van fotografen. Met films van onder anderen Carel van Hees, Teun Hocks, Cornelie Tollens en Hans van der Meer.

Kerven

Het museum heeft van Roy Villevoye tevens het boek Kerven (2000) aangekocht. Villevoye onderkent de therapeutische betekenis die kan worden ontleend aan het bewerken van hout: het kerven van je naam, het kerven van tekens die een hoogstpersoonlijke of juist universele betekenis hebben. Dit boek zal in zijn geheel worden gedigitaliseerd en is dan door te bladeren via Fotoboeken- en albums op de website van het museum.