Fotomuseum Antwerpen viert vijftigste verjaardag

Julian 1976 0
Het FoMu in Antwerpen bestaat vijftig jaar. Dat wordt deze zomer gevierd met verschillende evenementen en acties. In oktober opent een grote overzichtstentoonstelling met het werk van fotograaf August Sander en wordt de nieuwe huisstijl gelanceerd.

Deze zomer startte het FoMu met het organiseren van diverse evenementen en acties om de vijftigste verjaardag van het museum in de kijker te zetten. In juli en augustus staat de FOMUmaton, een mobiele photomaton (Frans voor 'photo booth', ofwel fotocabine), in Antwerpen.

FoMu 50 jaar

Fomu - August SanderAugust Sander – Oktober 2015

In oktober 2015 presenteert het FoMu een nieuwe huisstijl en opent de tentoonstelling met het werk van fotograaf August Sander (Duitsland, 1876-1964). Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke fotografen van de vorige eeuw. Met zijn reeks 'Mensen van de 20ste eeuw' trachtte hij met enkele honderden portretten de volledige maatschappelijke orde in kaart te brengen.

Iconisch zijn de portretten van 'de bakker', 'de boeren', 'de intellectueel', 'de revolutionair' en vele anderen. Naast dit totaalproject brengt deze tentoonstelling een caleidoscopisch overzicht van verschillende thema's, verspreid over vijf decennia: van stadsbeelden van Keulen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot Duitse landschappen, van werk in opdracht tot zelfs botanische studies.

Met meer dan driehonderd originele afdrukken brengt deze tentoonstelling zowel bekende als nooit getoonde meesterwerken en reeksen samen.

Foto © August Sander. Fotografe, 1926 Die Photographische Sammlung/SK Stiftung Kultur – August Sander Archiv, Köln; VG Bild-Kunst, Bonn, 2015.

Feestweekend 20-22 november

In november moeten de feestelijkheden een hoogtepunt bereiken. Het Fotomuseum organiseert van 20 tot en met 22 november een feestweekend waarin de nieuwe collectiepresentatie Photography Inc. wordt voorgesteld.

Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de fotografie vanuit de invalshoek van de fotografische industrie. Aan de hand van foto's, camera's, tijdschriften en albums wil het FoMu de toeschouwer warm maken voor zowel gekende highlights als nieuwe ontdekkingen uit de brede geschiedenis van de fotografie.

Fomu Photography Inc.
Foto © Frank Philippi, Bezoekers aan Expo '58 te Brussel, 1958 Collectie FotoMuseum Antwerpen

Over FoMu

Het FoMu is gevestigd aan de Waalsekaai 47 te Antwerpen en geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur.