'Fotomobiel' verdringt camera nog niet uit reistas

Redactie 916 0
winmagazine test in zijn special over digitale fotografie maar liefst 67 digitale camera's. Maar ook vijf populaire mobieltjes met camerafunctie. Leuke gadgets, maar uit een test blijkt dat deze fotomobieltjes deze zomer de (digitale) camera nog niet uit de reistas verbannen.

Fotomobieltjes zijn vanuit het gezichtspunt van de telecomproviders vooral generatoren van kilobytes die mobiel verzonden moeten worden, via MMS ('beeld-sms') of e-mail.


Vooral mms'en is prijzig. Het verzenden van een redelijke kwaliteit foto van 640 bij 480 pixels (zo'n 50 KB) kost bij KPN, Vodafone en T-Mobile een hele euro! Ook de e-mailkosten lopen snel op, alhoewel stukken minder dan bij MMS. De consument wordt overigens niet goed duidelijk gemaakt dat e-mailen via het 'gewone' gprs-netwerk altijd goedkoper is dan mms'en (dat eveneens over het gprs-netwerk verloopt).


Het belangrijkste manco van de fotomobiel is echter de geringe resolutie van de geschoten beelden: in veel gevallen 640 x 480 pixels, een kwart van het computerscherm en daarmee te gering voor afdrukken op papier.
Nu in de kioskZoom in | Inhoud | Bestellen


Eerste 1-megapixelfotomobiel


Anno mei 2004 is er slechts één fotomobiel die in staat is om in een resolutie van een megapixel (1 miljoen pixels) beelden af te vangen: de Sharp GX 30, sinds kort in het assortiment bij Vodafone. Dat is nog geen topkwaliteit, want digitale fotocamera's met 2 megapixels vormen momenteel de absolute ondergrens. Die zijn al te koop voor minder dan honderd euro, vermeldt de winmagazine-test van fototoestellen in de Kiekjescategorie.


De zomer van 2005 kan er wel eens heel anders uitzien: in het Verre Oosten rollen de eerste 2-megapixelsensoren, speciaal voor mobieltjes, van de lopende band. Rond de kerst worden de eerste échte multi-megapixel-fotomobieltjes verwacht.

Testverslag


Het testverslag van de huidige generatie fotomobieltjes samen met een kostenoverzicht van mms-gebruik staat in winmagazine's Digi|foto Special, die net is verschenen. Deze bevat testen van 67 digitale camera's in vier prijscategorie?n en talloze workshops waaronder een over digitaal fotograferen op reis.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie