Fotokemika (Efke en Adox) stopt met productie van zwart-witfilm

jesse kraal 2185 0
Fotokemika is een kleine Kroatische fabrikant van verschillende zwart-witfilms en fotopapier. Op de website van de Nederlandse importeur, Fotofilmfabriek, lezen we dat de productie van alle zilverhoudende fotografische materialen per direct is gestopt. Films van Fotokemika werden verkocht onder de Efke- en Adox-naam.

Liefhebbers van klassieke zwart-witfilms zullen een traantje laten bij het bericht dat Fotokemika per direct is gestopt met de productie van zwart-witfilm. Onder de merknamen Efke en Adox werden fotorolletjes gemaakt volgens klassiek recept, met oude machine's. Door de hoge concentratie zilver zijn de films vergevingsgezinder dan 'moderne' zwart-witfilms zoals Kodak T-Max.

Adox 25
Kleinbeeldopname op Adox 25. Foto: Jesse Kraal

Efke en Adox

Enkele van hun films zijn de Efke R100, Efke IR820 en Adox CHS ART. Als een van de weinige (of zelfs de enige?) fabrikanten maakte Fotokemika nog zeer langzame films, met gevoeligheden van 50 ASA en zelfs 25 ASA. Efke IR820 is een film die ook gevoelig is voor infraroodlicht tot 820nm en sinds het uit productie gaan van de Kodak-infraroodfilms was het de laatste 'echte' infraroodfilm. Helaas is ook daar nu een einde aan gekomen.

Efke IR820
Efke IR820, de laatste 'echte' infraroodfilm.

Toekomst voor Adox

Op de website van Fotofilmfabriek lezen we overigens dat het niet meteen het einde is voor Adox. Hoewel Fotokemika films maakte voor Adox, is dat bedrijf zelf bezig met het opzetten van een fabriek in Bad Saarow, Duitsland. Daar wordt al fotopapier gemaakt en Adox verwacht binnen korte tijd ook een zwart-witfilm met een gevoeligheid van 100 ASA te kunnen produceren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse