Fotojournalistiek in beeld #7: Foam

Redactie 1042 0
Hoe brengen musea het reeds doodverklaarde genre in beeld? We vroegen het Foam Amsterdam, dat met de opmerkelijke getitelde tentoonstelling ‘Antiphotojournalism’ een uitgesproken standpunt inneemt.

Krimpende oplages en nijpende budgetten beheersen het huidige beeld van de journalistiek. Toch is Burgess’ doodverklaring daarmee niet bevestigd. Op deze zevende dag van ons dossier kunnen we slechts met voorzichtigheid stellen dat het landschap en daarmee de fotojournalistiek verandert. De fotograaf die vasthoudt aan het bedrijven van traditionele journalistiek wordt misschien de dupe, maar fotografen als Jordi Huisman weten prima te overleven; hij regelt zijn financiering zelf wel. Een nieuwe tijd dus, dat vinden ook de mensen van het Amsterdamse Foam.

Antiphotojournalism

Het museum wil één ding duidelijk maken: de fotojournalistiek is springlevend. Hoewel de titel ‘Antiphotojournalism’ anders doet vermoeden, propagandeert de tentoonstelling de opmerkelijke en uiterst onverwachte renaissance die het genre beleeft. Het museum wil een overzicht geven van waar fotojournalisten op dit moment mee bezig zijn. En dat blijkt iets heel anders te zijn dan alleen maar fotograferen. ‘Met hun geëxposeerde werk zetten de fotografen zich af tegen de clichés van de fotojournalistiek’, vertelt Karin Bareman, assistent-curator van Foam.

Alternatieven

Karin Bareman was nauw betrokken bij de totstandkoming van de expositie en legt ons uit welk beeld de kunstenaars precies willen uitdragen met hun tentoongestelde werk. ‘Carles Guerra en Thomas Keenan zijn van mening dat fotojournalistiek helemaal niet dood, maar springlevend is. De tentoongestelde werken van Gilles Peress, Paul Fusco en Kadir van Lohuizen zetten zich af tegen de clichés binnen de traditionele fotojournalistiek. Ze gaan op zoek naar alternatieve vormen van rapporteren en presenteren waardoor fotojournalistiek niet langer is beperkt tot de oude media, zoals kranten en tijdschriften.’

Afterlife 1, 2010  © Adam Broomberg & Oliver Chanarin

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie