Fotojournalistiek in beeld #1: Het startschot

Redactie 1197 0
Kranten en bladen snijden fors op beeldgebruik. Fotografen verliezen werk en verklaren de fotojournalistiek dood, anderen zien juist een nieuwe tijd aanbreken. Wij gaan de komende dagen na hoe het nu precies gesteld is met de gezondheid van het genre.

Dat kranten en bladen flink moeten schrappen in hun budgetten is inmiddels een feit. De vraag is alleen wáár de directie strepen trekt. Is dat inderdaad vooral op de fotoredacties? Of kan het zijn dat er een veel bredere ontwikkeling aan de gang is waarin verdiepende stukken plaats moeten maken voor snelle en opper­vlakkige items?

Op onderzoekspad

De komende dagen kun je ons dagelijks volgen in onze zoektocht naar een antwoord op de vraag hoe de fotojournalistiek er op dit moment voorstaat. We spreken met redacties van kranten om erachter te komen hoe zij omgaan met de toenemende financiële druk, praten met een curator van Foam, laten journalisten en fotografen aan het woord die vertellen over hun ervaringen en benaderen Hollands Hoogte om te weten te komen hoe het bureau over de toekomst van de fotojournalistiek denkt.

We leggen alle opvattingen naast elkaar en bepalen aan het einde van de week of we inderdaad een kist moeten gaan uitzoeken voor de fotojournalistiek of dat er misschien toch nog hoop is.

'Fotojournalistiek is dood'

Als we Neil Burgess moeten geloven is er geen reden voor optimisme. Met de legendarische woorden 'Photojournalism: time of death 11.12. GMT 1st August 2010' verklaarde hij de fotojournalistiek dood. Nu kranten volgens hem geen budget meer vrijmaken voor verdiepende artikelen en achtergrondverhalen is het voor hem over. Gelukkig zijn er ook andere geluiden te horen. Zo wil Foam Amsterdam met de tentoonstelling ‘Antiphotojournalism’ laten zien dat het genre juist een opmerkelijke en uiterst onverwachte renaissance beleeft.


Neil Burgess - 'Photojournalism: time of death 11.12. GMT 1st August 2010'

Kritische blik

Die herleving is volgens Foam niet los te zien van multimedia dat het domein van de traditionele fotografie steeds meer lijkt te veroveren. Veel fotografen roepen dat deze nieuwe publicatievorm noodzakelijk is geworden nu de traditionele vorm geen brood meer op de plank brengt. Beweringen die een kritische blik verdienen. Want past het gebruik van multimedia ook niet gewoon bij een nieuwe vorm van fotojournalistiek bedrijven?

Dossier

Genoeg vragen om de komende dagen te onderzoeken. Vanaf nu lees je elke dag een vers artikel over de stand van zaken. De artikelen verzamelen we in het dossier 'Fotojournalistiek in beeld', waarin je alles terug kunt lezen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie