Fotohistoricus Frido Troost overleden

jesse kraal 3130 5
Na een korte strijd tegen kanker is maandag 22 april Frido Troost overleden. Hij was docent aan de Gerrit Rietveld Academie, freelance curator maar vooral bekend van zijn fotoaniquariaat in Haarlem: Institute for Concrete Matter, waar hij een bijzondere collectie toegepaste fotografie verzamelde en verkocht.

PhotoQ omschrijft Troost als 'een van de markantste figuren uit de Nederlandse fotografie' en wie hem wel eens ontmoet heeft of op bezoek is geweest in zijn gallery 'Institute for Concrete Matter' kan dat beamen. Maar weinig mensen kunnen zo gepassioneerd vertellen over fotografie en weten er ook zo veel van af. De zorgvuldig bij elkaar gezochte collectie omvatte ruim 60.000 foto's, van daguerreotypie tot postkaarten, maar bij alles wist Frido een prachtig verhaal te vertellen. Helaas is aan zijn enthousiasme veel te vroeg een einde gekomen. Frido Troost is slechts 52 jaar geworden en laat een vriendin en zoon na.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hans Nobel

Ongeloof. Bewaar goede herinneringen aan het dynamisch contact dat wij jaren geleden hadden rond de overdracht van het fotoarchief van "Ons Vrij Nederland". Mooi, anecdotisch enthousiasme op onze zolder over foto's, die onderdeel/bezit werden van het bijzondere Instituut voor Concrete Materie. Wat had ik hem graag nog gesproken.
Wat moeten er veel mensen verdrietig zijn.
Hans Nobel, Giessenburg.

afbeelding van Berrie

Het is niet te geloven: omdat ik naar een plek zoek voor wat oude fotografie-spullen dacht ik vandaag (vandaag !) ineens aan het museum in Haarlem waaraan ik vorig jaar, veel te kort, een bezoek bracht. En nu dit bericht ! Ik wens u veel sterkte bij dit grote verlies.
Breda, 23 april 2013

afbeelding van Brendan de Clercq

The Maestro is er niet meer wat een gemis!! RIP Frido

afbeelding van Frank vd Wijden

Enkele jaren hebben wij samen een atelier aan de Houtmarkt gedeeld. Dat was een fijne tijd. Je was er altijd als ik je nodig had. Heel veel dank hiervoor.

afbeelding van Roos

Ik kwam af en toe langs en zocht dan prachtige portret foto,s uit , ik ben student maar Frido maakte er dan toch een goede prijs van. Heel erg bedankt voor de mooie foto's en de bijzondere uitleg over de schatten die je verzamelde. Een groot gemis!