Fotografieweekend 2009 - Workshops straatfotografie

Julian 802 0
Het Nederlands Fotomuseum organiseert in april en mei drie fotoweekenden. De aandacht gaat uit naar straatfotografie. Deelname aan een dagprogramma met workshop, rondleiding en lunch kost 25 euro.

In de periode tussen 25 april en 17 mei organiseert het Nederlands Fotomuseum drie fotoweekenden. Museum­docenten geven je tekst en uitleg bij de huidige exposities van Robert Frank, Ed van der Elsken en Otto Snoek en je gaat zelf aan de slag met je eigen camera, onder leiding van een professionele fotograaf. Een spiegelreflexcamera is niet vereist, ook een compact voldoet. De workshopdocenten zullen deelnemers op verschillende niveau’s begeleiden.

In de weekenden worden dagelijks twee workshops gegeven. De workshops vinden gelijktijdig plaats, je kunt per dag dus één workshop volgen. Deelname aan een dagprogramma kost 25 euro. Inclusief workshop, rondleiding, lunch en koffie of thee bij aanvang. De programma’s duren van 10:30 tot 16:30 uur.

Workshop straatfotografie

Het programma start met een korte rondleiding in de tentoonstellingen Paris Robert Frank en Parijs! Ed van der Elsken. De museumdocent zal dieper in gaan op het leven van Robert Frank, zijn beroemde boek The Americans dat dit jaar precies vijftig jaar geleden in de Verenigde Staten verscheen. Hij fotografeerde op een intuïtieve manier, niet zelden zonder door de lens te kijken. Frank verkoos inhoud boven gangbare schoonheid, wat aanvankelijk voor veel onbegrip en kritiek zorgde.

Na de lunch gaan de deelnemers onder begeleiding van museumdocent en fotograaf Rens Horn zelf de straat op om een persoonlijk beeld van de hedendaagse samenleving vast te leggen. Aan het einde van de middag maakt ieder een selectie om in de groep te presenteren en bespreken.

Workshop ensceneren

De workshop ensceneren start met een rondleiding in de tentoonstelling WHY NOT van Otto Snoek. Zijn foto’s bewijzen dat de werkelijkheid kleurrijk en betekenisvol genoeg is om onvervalst in beeld te brengen. Na een korte introductie met voorbeelden gaan de deelnemers samen met fotograaf Erik Schilt vanuit het Nederlands Fotomuseum op weg naar het ‘werkterrein’: het centrum van Rotterdam.

Aan het einde van de middag selecteer je zelf foto’s om aan de groep voor te leggen en te bespreken. Tijdens het programma is het de bedoeling de ‘grenzen van de werkelijkheid’ te verleggen, door in te grijpen in het straatbeeld. Je kiest een camerastandpunt en enscenering, zodat je een prikkelende werkelijkheid creëert die even geloofwaardig is als de realiteit maar toch niet waar. Alles met fotografische technieken, dus zonder Photoshop.

Meedoen

Aanmelden kan via de webwinkel van het Nederlands Fotomuseum. De toegangsbewijzen kun je uiterlijk op 22 april kopen. Voor iedere workshop geldt een maximum van 15 deelnemers.