Fotografie en schilderkunst ontmoeten elkaar in de tentoonstelling ‘Natuur in beeld’

Fotografie en schilderkunst ontmoeten elkaar in ‘Natuur in beeld'

Senta Bemelman 1807 0
Van 5 maart tot 5 juni 2016 zie je in de Haagse Mesdag collectie een interessante mix van schilderijen en landschapsfoto’s. Bij de tentoonstelling ‘Natuur in beeld’ gaat de volledige aandacht uit naar trefpunten in fotografie en schilderkunst uit de 19e eeuw.

Bij de tentoonstelling ligt de focus op de gedeelde fascinatie voor natuur bij beide disciplines. De inhoud bestaat uit een samenstelling van schilderijen uit de verzameling Barbizonschilderkunst en vroege Franse en Nederlandse landschapsfoto’s. De zelden en soms zelfs nooit in Nederland getoonde bruiklenen zijn onder meer afkomstig van het Musée d’Orsay in Parijs en het Rijksmuseum Amsterdam.

Wederzijdse invloed 

Na de uitvinding van fotografie werd het medium in de periode na 1839 vergeleken met de schilderkunst vanwege onderwerpkeuze en composities. De Franse landschapsfotografen gebruikten de Barbizonschilderkunst als voorbeeld. Later gebruikten kunstenaars fotografie voor studiemateriaal. 


Achille Quinet (toegeschreven aan), Boslandschap in Fontainebleau, 1868-1875, albuminedruk Foto © Rijksmuseum Amsterdam

Bezoeken

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Mesdag Collectie. De tentoonstelling is van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00 geopend voor bezoekers.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta