Fotografenorganisaties boos op omroep MAX

charlottelipic 3516 9
Omroep MAX zoekt fotografen die bij evenementen en opnamen vrijwillig foto's willen maken. Deze fotografen krijgen naast een reisvergoeding geen betaling voor hun diensten. Dit bericht heeft verontwaardigde reacties opgeleverd bij fotografenorganisaties.

In de oproep geeft MAX aan fotografen met (semi-)professionele fotovaardigheden en apparatuur te zoeken die tijdens live tv-opnamen op vrijwillige basis portretfoto's van studiogasten willen maken.

De FotografenFederatie schrijft in een brief aan de omroep, deze regeling eenzijdig in het voordeel van MAX te vinden. Omdat er geen honorarium betaald wordt en alle rechten van de foto's naar omroep MAX gaan. De Federatie vindt dat de omroep, door geen professionele fotografen in te zetten, een slecht voorbeeld geeft.

Ook de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten vindt het gebrek aan betaling een 'schande in het kwadraat'.

Storm in glas water

Omroep MAX begrijpt alle ophef niet gezien er alleen amateurfotografen gevraagd worden voor uitzendingen waar normaal geen professionals voor worden ingehuurd. De omroep noemt de kritieken 'een storm in een glas water'.

Discussie

De FotografenFederatie laat in de brief weten graag de discussie aan te gaan met MAX over de kwestie: 'Wij trekken hierbij gezamenlijk op met partners die hetzelfde nastreven: een fatsoenlijke regeling die in onderling overleg tussen de maker en de opdrachtgever tot stand komt.

afbeelding van Hans Knikman

boycotten dus

afbeelding van Werner Edgar

Alhoewel ik in principe niets verkeerds vind aan het idee om amateur fotografen toegang te geven om foto's te maken, is het natuurlijk totaal belachelijk dat MAX alle rechten op de foto's krijgt. Als ze iets willen gebruiken zou dat eventueel tegen een lage vergoeding moeten kunnen, maar dan wel met vooraf volledig gedefinieerd hoe en waar het gebruikt gaat worden. Op de wijze zoals die nu gedefinieerd is, zouden ze de foto's ongelimiteerd en tot de einde der tijden kunnen gebruiken - en de fotograaf mag ze niet eens zelf verkopen! Duidelijk geval van misbruik van de onwetende dus.

Slechte zaak MAX... zeer slechte zaak.

afbeelding van Dirk Vreugdenhil

het gejammer van de fotografenorganisaties is zinloos. Dit soort ontwikkelingen zijn onontkoombaar en al jaren aan de gang. Dat MAX er nu pas mee komt is vreemd.
De oude "beroepsfotograaf" is gewoon vaak overbodig. Veel mensen hebben een goede camera en kunnen ook goede foto's maken.

afbeelding van Anonymous

Ben benieuwd of je nog steeds zo makkelijk reageert als je met een uitkering thuis mag gaan zitten omdat jou werk gratis door iemand anders wordt gedaan.

afbeelding van Anonymous

Hoe bedoel je jouw werk? Times are changing... En ja, wat MAX doet is niet oké, maar mag wel...

afbeelding van Ron

Dat gebeurt nu ook al, en er wordt ook over gemopperd. Badkamertjes en keukens die zwart worden geklust, ITers die tegen hobby-tarieven werken... Iedereen heeft wel eens zo'n mannetje ingehuurd. Maar zo bont als MAX maken er het maar weinig: wel alle lusten, totaal geen lasten, en de 'fotograaf' mag op een houtje bijten.

afbeelding van Dirk Vreugdenhil

Als zelfstandige krijg ik geen uitkering en zal ik dus gewoon andere betaalde klussen gaan doen.

afbeelding van Anonymous

De mensen met een 'goede camera' die ook 'goede foto's' kunnen maken, zijn ook slim genoeg om dit niet gratis te doen. Ik snap de ophef ook niet zo, de mensen die hier op ingaan zullen geen profi-foto's afleveren, daar is MAX zich vast van bewust. De kwaliteit van de foto's zal wel de kwaliteit van de omroep reflecteren.

De beroepsfotograaf is alles behalve overbodig..

afbeelding van ArFaFotografie

Ik vind dat ieder zijn vak moet kunnen uitoefenen dus ook een fotograaf(beroeps). Maar dat MAX hier willens en wetens misbruik van maakt dat slaat alles.