FotografenFederatie presenteert brancheonderzoek

Redactie 1830 0
Het aantal fotografen dat zijn geld verdient met portretten is de laatste jaren gestegen. Ook huwelijken en andere privé-gebeurtenissen zijn een stijgende bron van inkomsten in de fotografie, dat blijkt uit het Brancheonderzoek Fotografen 2010.

Het Brancheonderzoek Fotografen 2010 werd uitgevoerd door de Fotografenfederatie. Het is gebaseerd op een onderzoek onder 863 fotografen die op verzoek een vragenlijst hebben ingevuld. De gevraagde informatie gaat over het jaar 2009 en wordt in het onderzoek vergeleken met een eerder verricht gelijksoortig onderzoek uit 2005. Hieruit kan ook geconcludeerd worden dat het aandeel van particuliere opdrachtgevers in de omzet van fotografen is gestegen naar 31 procent, terwijl het aandeel van uitgevers daalde van 21 naar 11 procent.  

Stijgers en dalers

Dat steeds meer fotografen portretten maken is opmerkelijk, omdat de verdiensten in deze sector de afgelopen jaren zijn gedaald, zo stelt de federatie. Andere verschuivingen in het vak zijn onder meer een toename van het aantal vrouwen en een daling van het aantal fotografen dat zijn inkomen geheel uit het maken van foto’s haalt. Het ziet er naar uit dat voor een groot deel van de fotografen het beroep een parttime bezigheid is geworden. Verder is er een stijging van het aantal beginnende fotografen vastgesteld, wat opmerkelijk mag heten in een tijd dat de gemiddelde omzet in de sector flink is verminderd. Bijna alle omzet is afkomstig uit Nederland.

Digitaal

De professionele fotografie is grotendeels digitaal. Waar in 2005 nog de helft van de fotografen meldde dat ze naast de digitale camera ook nog werkten met analoge opnamen is dat in 2009 gedaald tot 18 procent. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie