Fotografen trekken expositie terug uit Wageningse Universiteit

Redactie 1053 0
Fotografen Marianne Berkhoff, Katinka Schreuder en Marijke Volkers hebben onlangs hun tentoonstelling verwijderd uit het Forumgebouw van de Universiteit Wageningen. Aanleiding was het zonder overleg weghalen van zes foto's uit de expositie.

Op verzoek van de Universiteit Wageningen had het drietal fotografen een expositie samengesteld  bestaande uit foto's over veehouderij, visserij en landbouw. Als tegenprestatie voor de tentoonstelling mochten de fotografen een openingsborrel houden voor hun relaties. De fotografen kwamen er vlak voor de borrel achter dat er zes foto's uit de tentoonstelling ontbraken.

De exposanten

De zes beelden, allen van Marianne Berkhoff, hadden als onderwerp intensieve veehouderij. De foto's waren verwijderd op last van de communicatie-afdeling van de universiteit. Volgens de fotografen  zijn ze weggehaald omdat de foto's aanstoot zouden kunnen geven bij de, eveneens op zaterdag door de universiteit georganiseerde, open dag voor scholieren en hun ouders.

'We zijn op de feestelijke expositie-borrel met genodigden geconfronteerd met het ontbreken van zes beelden. Een afdoende verklaring hebben wij niet ontvangen, behalve dat vanuit de afdeling communicatie de beelden niet geschikt werden geacht voor de jonge bezoekers van de open dag', aldus de fotografen.

Ook vonden ze het zonder overleg weghalen van een deel van de expositie niet iets wat je zomaar doet. 'Het geeft toch een bepaalde minachting weer voor de kunst.'

Foto © Marianne Berkhoff

De universiteit

De communicatie-afdeling van de Wageningse universiteit ziet de situatie echter heel anders. Zo waren de foto's verplaatst omdat ze op een plek hingen die niet uitkwam met de rest van de inrichting. Het ging dus niet om de inhoud van de beelden, maar om de plaats ervan.

'Het gebouw wordt voor een open dag in een stijl ingericht en degenen die de voorlichting geven zien daar op toe. In de visie van de organisatoren van de dag hingen de foto's op een plek die niet uitkwam met de rest van de inrichting. De foto's zijn dus niet verwijderd, maar op die dag even opzij gezet om later weer worden teruggeplaatst', aldus Simon Vink, woordvoerder van de afdeling communicatie.

Over het feit dat er juist tijdens de openingsborrel foto's ontbraken, spreekt de universiteit dan ook van een 'miscommunicatie'. 'De openingsborrel had daar niet mogen plaatsvinden die dag. Voor de open dag wijkt twee keer per jaar alles.'

Foto © Katinka Schreuder

Tentoonstelling teruggetrokken

Uiteindelijk hebben de fotografen Marijke Volkers en Katinka Schreuder uit solidariteit ook hun werk teruggetrokken. Simon Vink vindt het 'betreurenswaardig' dat deze gebeurtenis zo hoog oploopt.

'De commotie is over de top. De foto's geven geen enkel inhoudelijke aanleiding tot de gesuggereerde omstredenheid. Een stoere kip of schattig fretje is niet iets wat we studenten, medewerkers en gasten zouden willen onthouden. Wat dat betreft zijn er scherpere exposities geweest en zullen die er zeker nog komen', laat Simon weten.

Het drietal fotografen ziet echter nog steeds geen aanleiding om hun expositie terug te hangen. 'De bedoeling van de tentoonstelling was dat er gepraat werd over de foto's en de achterliggende onderwerpen. Die doelstelling is bereikt. Op een andere manier dan wij voor ogen hadden, maar dit is de reden dat de afbeeldingen niet meer terug komen.'

Of de beelden ergens anders tentoongesteld zullen worden is nog onduidelijk.

Foto © Marijke Volkers

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie