Ontdekkers noemen lichtzuil Steve

Fotografen ontdekken nieuw lichtfenomeen

Redactie DIGIFO... 964 0
Een groep fotografen die in het Noorden van Canada bezig waren om het Noorderlicht vast te leggen hebben een nieuw atmosferisch fenomeen ontdekt. De fotografen plaatste de paarse lichtzuil op social media, waarna het door wetenschappers werd opgepikt die na onderzoek ontdekte dat het een onbekend fenomeen is. De ontdekkers hebben de lichtzuil Steve genoemd.

De fotografen dachten in eerste instantie dat ze een zogenaamde proton aurora hadden vastgelegd, maar toen hoogleraar van de Universiteit van Calgary Eric Donovan de beelden zag concludeerde hij al snel dat het iets anders moet zijn, proton aurora's zijn namelijk helemaal niet zichtbaar met het blote oog. Hij ging op zoek naar satellietbeelden van het moment dat de foto genomen is en kon Steve duidelijk op de beelden.

Lees ook: Dronebeelden van het noorderlicht

Steve

Volgens de eerste analyses van Donovan is Steve veroorzaakt door een lint van 25km breed van gassen die op een hoogte van 300 kilometer, met een temperatuur van 3000° Celsius met 6 kilometer per uur door de atmosfeer zweeft. Blijkbaar is het fenomeen niet heel zeldzaam, maar was er nog nooit eerder onderzoek naar gedaan.

De naam is overigens gebaseerd op de animatiefilm 'Over The Hedge', waar de karakters een naam kiezen voor iets dat ze nog niet kennen.

Kijk voor meer informatie over Steve op deze website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie