Fotografen in verweer tegen wurgcontract TMG

Julian 530 0
De Telegraaf Media Groep heeft haar freelance fotografen een contract aangeboden, waarin onbeperkt gebruik en exclusiviteit wordt bedongen voor een bedrag van 18 euro per foto.

Op de website van De Journalist is het verhaal van Bastiaan Miché te lezen. De freelancer fotografeert voor lokale bladen van de TMG (Telegraaf Media Groep) zoals De Gooi- en Eembode. Hij en andere freelancers hebben een ‘wurgcontract’ ontvangen, waarin de opdrachtgever het recht krijgt het materiaal exclusief en onbeperkt te gebruiken, voor een bedrag van 18 euro per foto (excl. btw).

Een onredelijke eis volgens Miché: "Ze betalen al bijna niks bij TMG en nu mag ook nog eens alles worden doorgeplaatst.” De fotograaf hoopt dat het contract onder druk van de NVJ van tafel wordt geveegd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft inmiddels gereageerd. De organisatie stuurt aan op aanpassingen van de regels rondom de licentie, exclusiviteit en concurrentiebeding. De NVJ heeft de hoofdredactie van de Telegraaf om een gesprek gevraagd en hoopt dat dit de komende week plaatsvindt.

Lees de reacties bij De Journalist.