Fotografe sleept Chassé Theater voor de rechter

Redactie 1380 0
Fotografe Claudette van de Rakt spant een kort geding aan tegen het Chassé Theater in Breda. Het theater kocht namelijk haar foto aan en liet later een foto in opdracht maken die sterke gelijkenis toont met die van Van de Rakt.

De rechtszaak vond plaats in het theater zelf, omdat de van plagiaat beschuldigde foto te groot was om mee te nemen naar een reguliere rechtszaal. Van de Rakt maakte haar foto in 1993 waarna het door het theater werd aangekocht en in de foyer belandde. De foto toont een naakte vrouw die op haar zij ligt en had het ontwerp van het theater – met het kenmerkende golvende dak – als inspiratiebron.

Gelijkenissen

Diezelfde inspiratiebron gebruikte fotograaf Ton Dirven, die in opdracht van het theater ook een foto maakte van een liggende naakte vrouw. Sinds de opening hangt dit beeld in het bespreekbureau van het theater. Vanwege de gelijkenissen is Van de Rakt van mening dat er inbreuk is gedaan op haar auteursrecht.


Ton Dirvens foto op de achterwand

Op Bredavandaag.nl lezen we het commentaar van R. van Rompaey, raadsman van de eiseres: ‘Er is een sterke overeenstemming tussen de foto’s te vinden. Dat is niet erg mits toestemming is gevraagd. Daarbij komt kijken dat bij een remake altijd zaken verschillen. Een boek en een verfilming daarvan zijn altijd anders, maar nooit zonder toestemming van de auteur’.


Foto © Claudette Van de Rakt

Verschillen

Maar ook de verdediging heeft een standpunt; hij focust op de verschillen in uitwerking waarbij de stijl en het lichtgebruik heel anders zouden zijn. ‘Buiten dat heeft Van de Rakt geen monopolie op liggend naakt. De gelijkenis die bestaat heeft te maken met inspiratie en dat is het dak. Dat was ook een van de uitgangspunten in de opdracht van het Chassé Theater’, stelt advocaat P. Claassen. Hoewel Van Rompaey het daarmee eens is, vindt hij dat het uitgangspunt op een manier is uitgebeeld die te sterk overeenkomt met het beeld van Van de Rakt.

Uitspraak

De meningen verschillen dus en het is aan de rechter te beslissen wie er gelijk heeft. Dat zal hij op 8 april doen, dit keer gewoon in de rechtbank.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie