Fotograaf wint twee Sundance documentaire prijzen

Redactie 802 0
Fotojournalist Danfung Dennis heeft twee awards gewonnen op het Sundance Festival dat eind vorig maand gehouden werd. Hij won de documentaire awards voor zijn film 'Hell and Back Again', geschoten met een hd-dslr.

Danfung Dennis' documentaire Hell and Back Again won de World Cinema Cinematography Award for Documentary Filmmaking en de World Cinema Grand Jury Prize in Documentary, een hele mond vol. De erkenning komt een jaar nadat fotograaf en World Press Photo-winnaar Tim Hetherington laatstgenoemde prijs op het Sundance Festival in de wacht sleepte met zijn documentaire Restrepo. Deze is nu genomineerd voor een Academy Award, oftewel een Oscar.

Hell and Back Again

Hell and Back Again vertelt het verhaal van de oorlog in Afghanistan door de ogen van een marinier, en zijn terugkeer naar huis. Sergeant Nathan Harris van de Echo Company (2nd Battalion, 8th Marine Regiment) wordt gevolgd tijdens een grote aanval op een schuilplaats van de Taliban. Na het oplopen van zware verwondingen zien we zijn pijnlijke vertrek naar huis en de schokkende ervaringen die hij daar moet verwerken.

Amerikaanse troepen

Volledig gefilmd met een Canon EOS 5D Mark II laten de twee verhalen zowel het extreme geweld in een oorlogssituatie als het drama van de verandering na thuiskomst zien. Volgens Dennis is er een hele generatie mariniers die tegen deze problemen aanlopen en hun identiteit proberen te hervinden in hun eigen land. De maker bedankte bij het accepteren van zijn awards dan ook de troepen in Afghanistan. 'Dit is voor diegene die niet meer terugkwam', aldus Dennis.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie