Justine Varga wint Olive Cotton Award

Fotograaf wint portretwedstrijd met foto zonder persoon, mét penstrepen en spuug

Redactie DIGIFO... 1091 0
Na het bekendmaken van de Winnaar van de Olive Cotton Award voor het beste portret heeft de jury van de wedstrijd een behoorlijke hoeveelheid haatmail gekregen. De reden: op de foto is geen mens te zien, maar een aantal penstrepen en spuug.

De foto van Varga, genaamd ‘Maternal Line’, is een portret van de Hongaarse oma van de fotograaf en toont pennenstrepen en spuug van de oma op fotografisch papier. Ondanks dat er niemand op de foto te zien is, noemt jurylid Shaune Lakin het een zeer complex fotografisch portret.

‘Het zorgde ervoor dat ik ging nadenken over het maken van een portret, over wat het betekent om een foto van iemand anders te maken, ook als het niet duidelijk maakt hoe die persoon eruit ziet.’ Aldus Lakin.

Ondanks de vele boze berichten zijn er ook mensen die het met de beslissing eens zijn. Zij zijn van mening dat het doel van een portret is om het karakter en de persoonlijkheid van iemand vast te leggen en dat deze foto daar zeer goed in is geslaagd. Door de oma niet te laten zien wordt portret tijdloos en wordt de essentie van de vrouw gevangen, menen ze.

Lees ook: Foto van aardappel verkocht voor meer dan een miljoen dollar

Maternal Line

Justine Varga bedacht het idee van de foto toen ze haar oma aan de keukentafel pennen zag testen. Ze vroeg haar oma om hetzelfde te doen op fotografisch papier en, als finishing touch, er op te spugen.

Kijk voor meer informatie op de website van Justine Varga.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie